SKL: Vårdförbundets avtal går i otakt med arbetsmarknaden

Det finns bara ett marginellt utrymme för löneökningar 2010. Avtalet med Vårdförbundet skiljer sig genom att det gäller också för 2010. Därför har arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, väckt frågan om att säga upp avtalet med Vårdförbundet.

23 oktober 2009

– Men vi har inte fattat några beslut ännu.Vi ska analysera detta noga och komma med besked före årsskiftet.

Det säger SKL:s ordförande Anders Knape i en kommentar till SKL:s utspel. Han tycker helt uppenbart att de 2 procent som avtalet tillförsäkrar Vårdförbundets medlemmar är för mycket. Han gillar dock inte Anna-Karin Eklunds kommentarer om provokation och krigsförklaring:

– Jag har svårt att ta till mig det språkbruket. Avtalet från 2008 innehåller en klausul om uppsägning, och det var vi överens om. Då måste parterna kunna använda sig av den klausulen utan att det kallas krigsförklaring, säger Anders Knape.

På väg mot nollavtal?

Däremot förstår han att Vårdförbundet inte tycker om tanken på att säga upp avtalet.

– Vårdförbundets reaktion indikerar att de tycker att avtalet ligger högt.

Under presskonferensen nämnde Anders Knape ett avtal som nyligen slöts i Finland med en löneökning på 0,5 procent– med möjlighet att sluta lokala nollavtal. Är det där han vill att avtalet ska hamna?

– Jag vill inte ge mig in i den diskussionen. Jag nämnde det bara för att vi måste också titta på omvärlden och inte bara se hur det är här hemma. Vi har ingenstans talat om ett nollavtal, säger han.

En ny strejk vore ett mislyckande

I debattartikeln skriver företrädarna för SKL att Vårdförbundet har haft höga löneökningar sedan avtalet 2008. Men skälet till att avtalet sades upp och att det blev konflikt var ju att löneutvecklingen hade varit dålig dessförinnan. Men Anders Knape vill inte kommentera hur löneutvecklingen har varit i detta längre perspektiv.

– Jag har inga ambitioner att titta för mycket i backspegeln, säger han.

Är han inte rädd för att uppsägningen av avtalet kan leda till en ny strejk?

– Vi har inget intresse av att det blir en konflikt på svensk arbetsmarknad, det vore ett misslyckande. Så den frågan får man analysera i Vårdförbundet.

Vårdförbundets avtal går i otakt

Är inte utspelet egentligen riktat mot regeringen; ett försök att få bättre statsbidrag för 2011 och 2012, där Vårdförbundets medlemmar används som slagträ? Anders Knape vill inte kännas vid en sådan tolkning:

– Vi är Sveriges största arbetsgivare och måste ta ansvar. Vårdförbundets avtal går inte i takt med den övriga arbetsmarknaden.

I sitt pressmeddelande trycker SKL på den lokala lönebildningen. Är Anders Knape nöjd med hur kommuner och landsting har skött den uppgiften – eller missnöjd med hur Vårdförbundet skött den?

– Det är klart att vi kan bli bättre som arbetsgivare – men det kan Vårdförbundet också. Jag möter lokala arbetsgivare som säger att intresset för lokal lönebildning är svagt hos Vårdförbundets företrädare, kommenterar Anders Knape.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida