Fackförbundspressens dag

Två priser till Vårdfokus på tidningsgala

Två priser till Vårdfokus på tidningsgala
Vårdfokus reporter Leni Weilenmann vann priset för Bästa förklarande text i fackförbundspressen under 2015. Foto: Lars Epstein

På Fackförbundspressens dag korades fotografen Lars Nyman och reportern Leni Weilenmann till vinnare i tävlingsklasserna Bästa fotografi och Bästa förklarande text.

– Jag är så himla glad, inte bara för att jag vann utan också för att det är ett bevis på att jag faktiskt verkar ha lyckats få människor att återigen vilja läsa om ett ämne som alla inom vården redan känner till, problemet med antibiotikaresistens, säger Vårdfokus reporter Leni Weilenmann som även är specialistutbildad anestesisjuksköterska.

Hon är så intresserad av ämnet att hon på frågan hur det känns genast börjar prata om olika typer av multiresistenta bakterier. Men det lyser om henne när hon berättar om det.

Fackförbundspressens dag hålls i Stockholm en gång om året, för att ge medarbetare inom fackförbundspressen möjlighet att träffa varandra, gå på seminarier och delta i tävlingen om de bästa jobben som görs inom genren fackförbundsjournalistik.

.

I tävlingsklassen Bästa fotografi vann den kände fotografen Lars Nyman för sitt sitt svartvita bildreportage i Vårdfokus om konstnären Conny Magnusson. Conny lider av en mycket svår Parkinsonsjukdom och behandlas med hjärnstimulering. Sjukdomen går lite i skov och vissa saker klarar han av bättre än andra, exempelvis att cykla och spela boule.

– Jag är rörd över priset. Jag lärde känna Conny för två år sedan, på en boulebana här i Stockholm. Han är så speciell och jag kom honom så nära att jag kände att jag på något sätt måste dokumentera honom. Och det fick jag göra i Vårdfokus, tillsammans med Martin Rosengren som skrev texten, säger Lars Nyman som i många år fotograferat åt Vårdfokus

Tidningen var även nominerad i klassen Bästa berättande text, för reportern Åsa Erlandsons känsloladdade reportage om Sveriges första psykambulans. Men det priset gick till tidningen Journalisten och reportern Johannes Nesser; för ett reportage om hur ett antal reportrar på Dagens Nyheter blev omplacerade på ett sätt som de upplevde som utfrysning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida