Vårdstrejkerna på Island är över
I lördags kväll antog riksdagen en lag som förbjuder alla de vårdstrejker som en längre tid pågått på ön.
– Vi är mycket besvikna och konsekvenserna för framtiden är oklara. Det ryktas om en våg av uppsägningar bland olika yrkesgrupper. Vi kommer att fortsätta kämpa för bättre löner och arbetsförhållanden, men strejken är över.
Det skriver Gyða Hrönn Einarsdóttir, ordförande för det isländska fackförbundet för biomedicinska analytiker, i ett mejl som gått ut till en rad olika fackförbund och yrkesföreningar i Norden.
Förhandlat med regeringen
På Island drivs den offentliga vården av staten, och det är med regeringen som biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och sjuksköterskor via sina olika förbund försökt att förhandla fram bättre löner och arbetsvillkor för sina medlemmar.
Men de olika förbunden anser att regeringen slagit dövörat till och har därför tagit ut stora delar av sina medlemmar i omfattande strejker.
Biomedicinska analytikerna har ända sedan den 7 april strejkat halva dagarna på de statligt drivna sjukhusen. Barnmorskor och röntgensjuksköterskor (radiografer) har också strejkat, liksom sjuksköterskorna som sist av alla valde att ta ut nära hälften av alla de statligt anställda sjuksköterskorna i strejk den 27 maj.
Ny lag antogs
Sent i fredags eftermiddag lade den isländska regeringen fram ett förslag om att genom lag förbjuda strejkerna. En dag senare, på lördag kväll, antogs lagförslaget av riksdagen, som på Island kallas Alltinget.
De olika förbunden har nu fått till den 15 juli på sig att nå en överenskommelse med regeringen. Om inte träder skiljedomare in som utifrån andra kollektivavtalsöverenskommelser gjorda efter den 15 maj räknar ut hur stora löneökningar de olika grupperna inom den offentliga sjukvården ska få i sina kollektivavtal.
I de beräkningarna ingår dock inte de nya kollektivavtal som läkarna lyckades få igenom tidigt i våras och som gav dem rejäla löneökningar och löften om bättre arbetsvillkor.