Kongress 2018

”Viktigast av allt är att det blir en bra grupp”

”Viktigast av allt är att det blir en bra grupp”
Förbundsvalberedningen har presenterat sitt förslag till ny styrelse för Vårdförbundet. Med det är kongressen som avgör. Foto: Lars Nyman

Nu har förbundsvalberedningen presenterat sitt förslag till ny styrelse för Vårdförbundet. I det finns en ny vice ordförande, geografisk spridning och representanter för alla fyra medlemsgrupper.

Vårdförbundets valberedning har presenterat sitt förslag till ny förbundsstyrelse. Sineva Ribeiro hade ingen motkandidat på ordförandeposten och föreslås fortsätta att leda förbundet ytterligare fyra år.

Ann Johansson har varit vice ordförande sedan 2014 och valberedningen föreslår att hon ska vara det även kommande kongressperiod. Johan Larson, den andra av de nuvarande vice ordförandena, tog tillbaka sin kandidatur under nomineringstiden. Valberedningen föreslår sjuksköterskan Ragnhild Karlsson som vice ordförande för de kommande fyra åren.

Stolt över framgångar

Hon är nu vice ordförande för Vårdförbundets avdelning i Östergötland och ledamot av förbundsstyrelsen. När hon presenterade sig som kandidat till posten som vice ordförande sa hon att hon är särskilt stolt över att förbundet har fått gehör för sina idéer om personcentrerad vård och akademiska specialisttjänstgöring, AST. Men vilka frågor anser Ragnhild Karlsson är viktigast de kommande åren?

– Jag vill bara understryka att det är kongressen som avgör vilka som ska ingå i styrelsen och även om jag är stolt och glad över att vara föreslagen till vice ordförande vet jag att det finns flera kandidater som har ett stort förtroende i förbundet. Blir jag vald kommer jag att fortsätta driva både yrkesfrågor och villkorsfrågor. Vi kan inte prata villkor utan att prata om vad vi ska leverera i vården. Och även om vi har haft framgångar med nattarbetstidsavtal och löneutveckling måste mer hända. Hur vi lyckas kommer att vara avgörande för att fler ska vilja söka sig till våra yrken även i framtiden, säger Ragnhild Karlsson.

Gruppen är viktigast

Gunilla Johansson, sammankallande för valberedningen, vill inte ge några personliga omdömen om kandidaterna till den nya förbundsstyrelsen. Valberedningens motivering är generell och handlar om sätta samman en grupp som tillsammans kan fatta välgrundade beslut, som är nytänkande och som kan utveckla organisationen genom de utmaningar som väntar.

– När vi föreslår en ny styrelse väger vi samman erfarenhet, kompetens och personlighet. Den här gången har vi lyckats få både professionell och geografisk spridning. Det är välkommet, även om det inte har varit det viktigaste för våra bedömningar, säger Gunilla Johansson.

När nomineringstiden gick ut den sista januari hade hon hoppats på fler namn att välja bland. Nu när valberedningens arbete är över är hon, trots det, nöjd med processen. De har intervjuat, analyserat och funderat och under den senaste veckan noggrant motiverat sina förslag.

Ingen personlig återkoppling

Elva personer är gissningsvis glada över att finnas med på valberedningens lista. Fler än så har fått ett formellt besked via telefon, sms eller mejl: ”Jag och valberedningen vill meddela att du inte ingår i vårt förslag till ny styrelse.”

– Vi berättar om vårt förslag och ger en helhetsbild. Däremot ger vi ingen personlig återkoppling – eftersom det handlar om gruppens sammansättning. Jag har all respekt för om vårt förslag väcker besvikelse. Det här är inget samtal vi gör i en handvändning, säger Gunilla Johansson.

Valberedningens förslag till ny styrelse presenteras för kongressen som äger rum i maj. De som inte är föreslagna kan välja att stå kvar eller dra tillbaka sina kandidaturer som nominerade. Det är kongressen som avgör hur Vårdförbundets styrelse ska se ut de kommande fyra åren.

Så här ser valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse ut: 

 • Förbundsordförande Sineva Ribeiro, avdelning Västra Götaland, sjuksköterska
 • Vice förbundsordförande Ann Johansson, avdelning Stockholm, sjuksköterska
 • Vice förbundsordförande Ragnhild Karlsson, avdelning Östergötland, sjuksköterska
 • Förbundsstyrelseledamot Catrin Johansson, avdelning Västerbotten, sjuksköterska
 • Förbundsstyrelseledamot Jane Stegring, avdelning Stockholm, sjuksköterska 
 • Förbundsstyrelseledamot Janí Stjernström, avdelning Västmanland, sjuksköterska
 • Förbundsstyrelseledamot Madelene Meramveliotaki, avdelning Skåne, röntgensjuksköterska 
 • Förbundsstyrelseledamot Marie-Charlotte Nilsson, avdelning Skåne, barnmorska
 • Förbundsstyrelseledamot Michel Silvestri, avdelning Gotland, biomedicinsk analytiker
 • Förbundsstyrelseledamot Peter Blom, avdelning Värmland, sjuksköterska
 • Förbundsstyrelseledamot Åsa Mörner, avdelning Örebro, barnmorska

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida