Avtal 2019

”Vill inte kommentera 10.000-kronorsfrågan”

”Vill inte kommentera 10.000-kronorsfrågan”
Arbetsgivarorganisationen SKL:s förhandlingschef, Niclas Lindahl, har nyligen tagit emot Vårdförbundets yrkanden. Foto: Hans Alm

Förhandlingschefen på Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill inte kommentera "10 000-kronors frågan", men är nöjd med att fack och arbetsgivare är överens om att kompetensförsörjningen är vårdens största utmaning.

Förhandlingschefen Niclas Lindahl på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tagit emot Vårdförbundets yrkanden.

– Vi har en gemensam uppfattning om att löneutveckling över tid är väldigt viktigt, men vägen dit kan vi ha olika uppfattningar om. Det har vi våren på oss att diskutera, säger han.

Vid samma tidpunkt som Vårdförbundet lämnade sina yrkanden överlämnade SKL och Sobona sitt dokument om mål och inriktning inför avtalsrörelsen 2019 till OFR Hälso- och sjukvård, som är Vårdförbundets avtalsområde.

Kan bli bättre på att stötta

I måldokumentet står bland annat att avtalen behöver ge arbetsgivare möjlighet att utforma arbetssätt, organisation och personalpolitik efter lokala förutsättningar.

– Det pågår många bra arbeten med att utveckla arbetssätt och verksamheter i kommuner och landsting – ofta tillsammans med de fackliga organisationerna. Som centralorganisation kan vi stötta och stimulera sådant arbete. Och vi kan säkert bli bättre på att göra det, säger Niclas Lindahl.

Enligt SKL:s förhandlingschef är det också viktigt för dem att följa med och stötta lokala arbetsgivare i de förändringar som sker i samhället. Mest utmanande är demografin.

– En åldrande befolkning innebär ett stort tryck på vården, utmaningar för finansieringen och gör det ännu svårare att rekrytera personal. Vi måste lösa kompetensförsörjningen, och det sker mycket bra ute i verksamheterna, men trots att vi vill anställa fler så finns det inte folk att få tag på.

Kan 10 000 kronor mer i månaden till de ”yrkesskickliga” vara en lösning?

– Det kommer att handla om så mycket mer än lön, men det är bra att vi och Vårdförbundet har en gemensam syn på vad som är vår största utmaning. Nu ska vi noggrant analysera förbundets yrkanden och svara på fler frågor någon gång i januari, säger Niclas Lindahl.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida