Fästingbett

Aldrig förr har så många smittats av TBE

Aldrig förr har så många smittats av TBE
Aldrig förr har så många i Sverige smittats av den fästingburna virussjukdomen TBE. Arkivbild: Mostphotos

I år har hittills 369 personer i Sverige insjuknat i den allvarliga sjukdomen TBE som sprids av fästingar. Det är betydligt fler än tidigare år. Detta trots att allt fler vaccinerar sig mot sjukdomen. Ingen vet egentligen varför.

10 november 2017

– Kanske är det för att klimatet ändrats, men det är tyvärr bara spekulationer. Vi vet helt enkelt inte. Det verkar vara något speciellt med just TBE. Där det finns fästingar finns det Borrelia, men inte nödvändigtvis TBE. Så det krävs någon annan faktor också för att TBE ska finnas, säger epidemiologen Marika Hjertqvist på Folkhälsomyndigheten.

150 fler i år

Varje år rapporteras 200-300 fall av TBE i Sverige, de allra flesta under juli-oktober. Hittills i år har 389 fall rapporterats till Folkhälsomyndigheten, vilket är drygt 150 fler än under hela förra året. 

Läs också: Vi undviker att vara i skogen på grund av rädsla för fästingar

Hittills har TBE varit vanligast vid ostkusten och de flesta fallen har smittats inom Upplands och Södermanlands kusttrakter samt omkring Mälaren.

De senaste åren har smittan även blivit vanlig kring Vättern och Vänern.

I år har spridningen av sjukdomen ökat i områden som tidigare varit relativt förskonade. Främst Västra Götaland har drabbats av ovanligt många fall, 55 stycken. Det är mer än dubbelt så många som i fjol.

I går på sjukvårdsstyrelsen möte i Västra Götalandsregionen fick hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att ta fram förslag till åtgärder som kan minska antalet personer som insjuknar i TBE. Bland annat ska man utreda hur vaccinationsgraden kan öka.

Även i Blekinge och Värmland har antalet TBE-fall varit ovanligt många under 2017, jämfört med tidigare år.

Kan ge svåra symtom

TBE, Tick borne encephalitis, eller fästingburen hjärninflammation som det kallas på svenska, ger ibland inga symtom alls eller endast milda sådana.

Men det kan gå riktigt illa. Allvarlig TBE yttrar sig som hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamning. Dödsfall förekommer, men är sällsynt.

Läs också: Fästingar kan sprida fler sjukdomar

De flesta som drabbas blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.

Fortfarande finns det risk att smittas av TBE. Men i takt med att temperaturen sjunker minskar risken. När termometern går under fem grader Celsius upphör fästingarna att vara aktiva.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida