Europa

Cancer vanligare dödsorsak än hjärt-kärlsjukdom i flera länder

Cancer vanligare dödsorsak än hjärt-kärlsjukdom i flera länder
Västeuropa har lyckats förebygga och behandla hjärt- och kärlsjukdomar och få ned dödligheten mer än länderna i Östeuropa. Bild: Coulorbox

Fortfarande avlider flest på grund av hjärt- och kärlsjukdom världen över, men cancer har nu gått om som dödsorsak för män i tolv europeiska länder och för kvinnor i två länder.

16 augusti 2016

Framgångsrikt förebyggande och behandlande av hjärt- och kärlsjukdomar har sänkt dödligheten i Västeuropa så mycket att cancer nu har blivit den vanligaste dödsorsaken många länder, framför allt för män. Men fortfarande inte i Sverige.

Ny data som publicerades i går visar att hjärt- och kärlsjukdomar orsakade mer än fyra miljoner dödsfall årligen i Europa, vilket är 45 procent av alla dödsfall. I 12 av de 53 länder som WHO definierar som europeiska är nu i stället cancer den vanligaste dödsorsaken för män, för kvinnor är det däremot bara i 2 länder.

Skillnaderna syns inte bara mellan könen, utan även mellan öst och väst. Nio av de länder där dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom sjunkit under cancer ingår i de 15 länder som varit EU-medlemmar före 2004.

Ojämlikt i EU

– Siffrorna visar den stora ojämlikheten mellan europeiska länder vad gäller dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom. De tolv länder där cancer har gått om hjärt- och kärlsjukdom som den vanligaste orsaken till död ligger i Västeuropa. De högsta siffrorna för dödlighet i hjärt- och kärsjukdom finns i de östeuropeiska länderna, säger Dr Nick Townsend, som lett forskningen vid universitetet i Oxford.

De europeiska länder där cancer numera är den vanligaste dödsorsaken är Belgien, Danmark, Frankrike, Italien, Luxenburg, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Norge och Israel.

Minskad dödlighet även i Sverige

Bland kvinnor så dör fler av cancer än hjärt- och kärlsjukdomar i Danmark och Israel.

Enligt studien har dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar sjunkit i Sverige under den senast mätta 10-årsperionden med 30,6 procent för män och 25,9 procent för kvinnor.

Forskningen är publicerad i European Heart Journal.

Dödsorsak i Sverige

  • Sjukdomar i cirkulationsorganen är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige, följt av cancer. År 2014 stod dessa för 37 respektive 26 procent. (Socialstyrelsen)

 

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida