Folkhälsa

Dags att vaccinera inför influensatopp i februari

Dags att vaccinera inför influensatopp i februari
Folkhälsomyndigheten följer influensans spridning och tror att den når en topp i februari. Arkivbild: Mostphotos

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer spridningen av säsongens influensa att nå sin topp i februari. Nytt vaccin har levererats till landstingen, men tillgången kommer att variera över landet.

Att svenskarna vaccinerat sig mot säsongsinfluensan som aldrig förr ledde i slutet av förra året till att landstingen fick brist på influensavaccin.

I november uppmanade Folkhälsomyndigheten sjukvården att spara vaccinet till riskgrupperna, bland annat gravida, personer över 65 år och personer som lider av KOL och svår astma.

Fler doser på gång

Tillgången på vaccin varierar fortfarande, men enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten har 33 000 doser levererats till flera landsting under januari och ytterligare 15 000 doser förväntas under de närmaste veckorna.

Vaccinera redan nu

Enligt myndigheten väntas en ökning av smittspridningen inom kort och man tror på en influensatopp i februari. Eftersom det tar upp till två veckor innan vaccinet ger full effekt är det hög tid att vaccinera redan nu.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som tillhör en riskgrupp vaccinerar sig. Rekommendationen gäller även dem som vårdar eller bor med någon med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida