En kock bland hermelinerna

En kock bland hermelinerna
Stjärnkocken Ulf Wagner värnar om njutningen med mat, även på ålderns höst. Foto: Lee Kearnes/Sjömagasinet

Stjärnkocken Ulf Wagner kryddar programmet när en rad professorer föreläser på gerontologikongressen.

– Jag skulle vilja förändra synen på hur mat lagas till äldre. Alla vet till exempel att det inte är nyttigt att hålla mat varm, likväl görs det. När man skyller på brist på pengar tycker jag att det handlar om att resurserna används fel.

Kändiskrögaren Ulf Wagner har lyckats knipa två stjärnor i Guide Michelin. Den första på restaurangen The Place och den andra på The Basement, båda i Göteborg. Numera driver han restaurang Sjömagasinet.

Verksam på universitetet

Många i vården önskar nog att de äldre kunde få lika god mat som den Ulf Wagner lagar på sin restaurang. Därför är han också inbjuden som föreläsare under den pågående gerontologikongressen i Göteborg. Hans tal heter ”Eat good – age well”.

– Det finns ett odiskutabelt samband mellan att äta bra bra och leva längre. När min pappa fyllde 50 år trodde jag att han skulle dö snart. I dag motsvarar den åldern 70 år.

Ulf Wagner är också verksam på institutionen för mat, hälsa och miljö vid Göteborgs universitet, där han undervisar i vinkunskap och måltidskunskap.

Viktigt att njuta av maten

– Visst tänker jag tala om att äta antioxidanter som bekämpar fria radikaler och vikten av att äta grönsaker. Men det viktigaste är att njuta av maten. Maten är den sista njutningen som lämnar oss. Det sa redan gastronomen och advokaten Jean Anthelme Brillat-Savarin på 1700-talet.

Ett annat favoritområde är matens betydelse för kärleken.

– Många har ett aktivt sexliv högre upp i åldrarna. Mat är afrodisiakum. Gissa vad som fungerar bäst: 180 gram oxfile, med två deciliter bernaisesås och två starköl – eller en halv hummer med ett glas champagne?

Gerontologikongress i Göteborg

  • Den nordiska gerontologikongressen i Göteborg pågår mellan den 25 och 28 maj.
    Bland talarna märks nobelpristagaren Arvid Carlsson, samt demografiforskaren Jim Vaupel.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida