Folsyratillskott kan öka risken för bröstcancer

Folsyratillskott kan öka risken för bröstcancer
Forskaren Ulrica Ericson är i dagsläget emot folatberikning av livsmedel.

För de flesta kvinnor innebär intag av B-vitaminet folat en minskad risk för att få bröstcancer. Men för kvinnor med en viss genuppsättning ökar risken, visar en ny avhandling från Lunds universitet.

Folat minskar risken för ryggmärgsbråck hos foster. Obligatorisk folatberikning av livsmedel har därför diskuterats i många länder. I Sverige rekommenderar Livsmedelsverket på sin hemsida att alla kvinnor som kan tänkas bli gravida tar folsyratillskott.

 Data från 17 000 kvinnor

– Men till kvinnor som inte planerar graviditet är det bättre att rekommendera en kost med mycket frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Då får man i sig lagom mängder av både folat, andra vitaminer och kostfibrer, säger näringsforskare Ulrika Ericson vid Lunds universitet.

Hon har i sin doktorsavhandling undersökt data från de över 17 000 kvinnor som deltog i Malmö Kost cancer- studien på 1990-talet. I slutet av 2004 hade 500 av kvinnorna insjuknat i bröstcancer.

Skyddseffekt för de flesta

Ulrica Ericson jämförde deras folatnivåer, genuppsättningar och matvanor med de friska kvinnornas.

Hennes huvudfynd var att de som hade ett folat-intag som motsvarade de svenska rekommendationerna på 300 mikrogram per dag bara hade en hälften så stor risk att insjukna i bröstcancer jämfört med dem med lägst folatnivåer. Generellt verkar alltså folat skydda mot bröstcancer.

Men för en undergrupp bland kvinnorna som hade ärvt en viss variant av ett enzym som påverkar hur folat används i kroppen ökade cancerrisken. Den tiondel av kvinnorna som hade ärvt enzymvarianten från båda sina föräldrar hade högst risk för bröstcancer, särskilt om de också åt vitamintabletter med folsyra.

Avråder från kosttillskott 

– Eftersom vi inte själva vet vilken genetisk variant av detta enzym som vi har tycker jag att bara de ska ta kosttillskott där det är särskilt motiverat, och inte bara ”för att det nog är bra”, säger Ulrika Ericson. 

Alla andra rekommenderar hon att för säkerhets skull avhålla sig från vitamintabletter med folat, så länge man inte vet mer än i dag om hur kopplingen mellan folat och olika cancersjukdomar ser ut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida