Funderat

Jag har förstått att tjejer och unga kvinnor är lika hårlösa som barn i underlivet. ??

1 september 2009

Visserligen kan jag emellanåt agera som en hygienens don Quijote och dra en lans mot snusket på vissa restauranger och mot karlar som spottar omkring sig på gator och torg. Men om unga flickor tror att de är snuskiga om de inte rakar eller vaxar sina underliv har de fel.?

Barnmorskor på ungdomsmottagningar berättar att det numera är vanligare att tjejer är helt kala än att de har underlivsbehåringen kvar. Möjligen har de lämnat en liten, liten tofs. Och det har blivit allt vanligare att även män rakar sina underliv. Normalt har blivit onormalt.??

Jag undrar vem tjejerna gör sig fina för? Män som vill att kvinnor ska vara Lolitor och se ut som tioåringar i underlivet? Om det är de unga killarna som önskar/kräver att deras flickvänner ska vara rakade, så har de låtit sig påverkas av porr. Och kanske även tjejerna. Friska, unga människor låter sig styras av en sexindustri som inte har någonting med sund sexualitet att göra, och bakterierna formligen bjuds in att slå sig ned i alla små skador i huden som vaxning och rakning orsakar. I stället för hår får tjejerna massor med röda prickar och inflammerade hårsäckar. Oftast går det över på en vecka om de inte rakar eller vaxar under en tid och bara tvättar med vatten eller en mild olja, ingen tvål. Men ibland blir det stora, fula infektioner som måste behandlas.??

I våras skrev en ung tysk kvinna en bok, Våtmarker, i protest mot »…de vaxade, rakade, fixade och på alla sätt sanitetsbehandlade kvinnobilder och skeva föreställningar om sexualitet och kvinnlighet vi möter i dag«. Jag vet inte om hon har nått sitt syfte, men jag tycker att försöket att väcka debatt är lovvärt. Tyvärr är boken alltför äcklig för mig och jag misstänker därför att många unga inte ens öppnar den. Men visst vore det bra med en öppen debatt om detta, vårt mest privata.?

För dem som faktiskt tycker (tror?) att hår, slidsekret och annat viktigt är äckligt, kan jag avslöja att det inte varar för evigt. En vacker dag står ni där utan både det ena och det andra – och saknar det.?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida