Hon hjälper andra hitta sin superkraft i klimakteriet

Hon hjälper andra hitta sin superkraft i klimakteriet
Journalisten Katarina Wilk är med sin bok en av dem som just nu bidrar till att uppmärksamma klimakteriet. Foto Johan Strindberg

Katarina Wilk fick sömnproblem och vallningar när hormonerna började snurra och klimakteriet var ett faktum. Nu delar hon med sig av sina knep och lösningar, blandat med nya forskningsrön i sin nya bok.

Varför är klimakteriet i ropet?
— Vi kvinnor vågar höja våra röster inom många områden. Det kan vara en spin-off på metoo-rörelsen, men också att varje generation försöker att öppna det här tabut. Vi kanske vågar lite mer.

Hur påverkade menopausen dig själv?
— Jag fick symtom tidigt, med sömnproblem och senare vallningar. Jag insåg att inte ens jag som hälso- och medicinjournalist kunde hitta information. Det fanns en kunskapslucka som jag kunde hjälpa andra med.

Varför har du valt titeln — är inte kvinnor lite försvagade under menopausen?
— Jo, det stämmer. Men kvinnor har en superkraft bara genom att vara kvinnor. Vi kan bära barn i våra kroppar — ett mirakel. Jag vill förändra synen på menopausen genom att försöka få kvinnor att förstå att den inneboende kraften bara är lite dold. Genom livsstilsförändringar och eventuell hormonbehandling kan man hitta tillbaka till sin kraft.

Du tror att vi är onödigt rädda för östrogenbehandling — varför?
— Vi har blivit itutade att östrogen leder till cancer, framför allt genom WHI-studien* som kom 2002. Den visade sig dock ha brister. Vi har också fått höra det av tidigare generationer. Men dagens östrogen är inte detsamma som våra mödrar och mormödrar tog.

Får kvinnor den information och hjälp de behöver under klimakteriet?
— Nej. Jag undviker ordet klimakteriet, som är förvirrande. Ingen vet hur länge det pågår. Tillståndet kan vara i många år. Det är ett paraply­begrepp för tiden in­nan mensen upphör (perimeno­pausen), tiden när den gör det (menopausen) och tiden efteråt (post­menopausen).

*WHI, Women’s health initiative, en amerikansk långtidsstudie.

Om boken:

Katarina Wilk: Perimenopower. Hitta din superkraft när hormonerna svänger (Ehrlin Publishing)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida