Djur och hälsa

Hundägare lever längre

Hundägare lever längre
Risken att dö i en hjärtkärlsjukdom är lägre hos dem som har hund, visar ny studie. Arkivbild: Mostphotos

Risken att dö i en hjärtkärlsjukdom är lägre för hundägare än för dem som inte har hund. Det visar en stor svensk registerstudie som utförts av en forskargrupp vid universitetet i Uppsala.

20 november 2017

– Ett mycket intressant fynd i vår studie var att resultaten var tydligast i ensamhushåll. Att vara ensamstående har tidigare rapporterats som en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom och det verkar som att en hund kanske kan neutralisera denna överrisk, säger veterinären Tove Fall, docent i epidemiologi, i en kommentar till studien.

Han har tillsammans med doktoranden Mwenya Mubanga använt information från sju olika nationella register för att studera kopplingen mellan hundägande och hjärtkärlhälsa. Totalt ingår 3,4 miljoner tidigare hjärtfriska personer mellan 40 och 80 år i studien.

Läs också: Om hundars hälsoeffekter på barn

Under den tolv år långa uppföljningsperioden visade det sig att risken för att dö i hjärtkärlsjukdom var lägre hos dem som hade hund jämfört med dem som inte hade det. I ensamhushåll noterades också en lägre risk för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke hos hundägarna.

Ett annat fynd var att ägare till olika hundraser skilde sig betydligt åt. Exempelvis var de som hade jakthundar friskare än de som hade andra typer av hundar.

Den här sortens studier kan visa på samband mellan omgivningsfaktorer och sjukdomar i stora befolkningsgrupper. De kan dock inte ge svar på om och hur hundar faktiskt skyddar från hjärtsjukdom och förtida död.

Läs också: Sjuksköterskan som doktorerat på vårdhundar

– De associationer vi ser kan bero att hundar påverkar ägarens livsstil och välbefinnande positivt. Det kan också vara så att de personer som väljer att skaffa hund redan från början har lägre risk för hjärtkärlsjukdom, exempelvis genom en aktiv livsstil, säger Tove Fall.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida