fetma

Ingen mirakelmetod hjälper den som bantar på egen hand

Ingen mirakelmetod hjälper den som bantar på egen hand
Ingrid Larssons studie visar att personer som vill gå ner i vikt måste föra en långvarig kamp. Foto: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Att gå ner i vikt kan vara en ensam och långvarig kamp. Näringsfysiologen Ingrid Larsson har följt personer som lider av svår fetma och på egen hand kämpar med en mängd olika metoder.

En studie från Sahlgrenska akademin, som spänner över tio år, visar att 83 procent av personer med svår fetma anstränger sig för att få ner i vikt eller för att inte gå upp ännu mer.

Ingrid Larsson, näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska akademin, har fokuserat på en jämförelsegrupp till dem som har genomgått viktminskningskirurgi. Över 2 000 personer har fått frågor om hur de har gjort för att gå ner i vikt.

– Studien visar att personer med svår fetma ständigt försöker minska eller kontrollera sin vikt under lång tid. Om man tror att denna grupp inte försöker minska i vikt motsäger resultaten från studien de åsikterna, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs också: ”Kränkande ge tjocka patienter tips de inte bett om”

Ingen är bättre än någon annan

Metoderna är flera: viktminskningsprogram, anti-fetmaläkemedel, motion och stöd från hälso- och sjukvården är några. Ingen av dem fungerar bättre än någon annan. De som under tioårsperioden minskade i vikt använde inte andra metoder än dem som ökade sin vikt.

Forskning har visat att viktminskningskirurgi är en effektiv metod för att gå ner i vikt. För den här undersökningsgruppen är ett lägre energiintag, och att lyckas hålla fast vid det, helt avgörande. Att sjukvården erbjuder kunskapsbaserade och strukturerade behandlingsupplägg är viktigt, enligt forskarna.

Studien utgår från den så kallade SOS-studien (Swedish obese subjects) och har publicerats i tidskriften Obesity.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida