Letar växt som kan hjälpa diabetespatienter

Claes-Göran Östenson försöker med en studie i Vietnam hitta en växt som kan hjälpa patienter att kontrollera sitt blodsocker.

I Vietnam används örter i vården av personer med typ-2 diabetes. Claes-Göran Östenson, professor i endokrinologi vid Karolinska institutet i Stockholm, letar där efter den perfekta växten. Hans studie hör till de forskningsprojekt som har fått pengar från Osher centrum (se föregående uppslag).

En av de växter som har studerats på Karolinska institutet är örten Gynostemma pentaphyllum. Den har visat sig innehålla substanser som stimulerar insulinproduktionen på råtta.

Flera av de traditionella läkemedlen för pati­enter med diabetes typ 2 är på väg ut från mark­naden eftersom effekten inte är optimal, så det finns ett behov av nya mediciner.

Dessutom fungerar de inte längre lika bra efter 5 till 10 års användande, trots maximala doser. Det enda alternativet är då att kombinera dem med insulin eller gå över till behandling med insulin.

– Genom undersöknin­gar med våra västerländska metoder vet vi att det finns asiatiska växter som innehåller substanser som kan hjälpa patienter med diabetes att kontrollera sitt blodsocker. Men ännu har vi inte hittat den perfekta växten, berättar Claes-Göran Östenson.

Gynostemma frisätter till exempel insulin även då blodsockret är lågt, åtminstone på råtta. Om insulinproduktionen fortsätter när blodsockret är lågt, är det farligt för patienten, eftersom det kan leda till allvarliga hjärnskador.

Claes-Göran Östenson har en förhoppning om att kunna hitta en växt som kan öka insulinfrisättningen när det behövs och öka effekten i muskler och lever.

– Vi har några nya substanser som har gett lovande resultat, men det är inte moget att tala om ännu.

Nästa steg är att fundera över hur denna substans bäst kommer patienten till nytta, som läkemedel eller i form av te. I båda fallen gäller att växten ska verka när den tas i munnen. Substanser som tvingar till injicering är inte önskvärda.

– Hittar vi en substans som kan vara lämplig att göra ett läkemedel av måste det testas på två djurslag innan kliniska studier vidtar. Nästa steg är ett godkännande hos Läkemedelsverket.  Det är en dyr och krånglig process. Kan vi där­emot visa att växten fungerar som te blir det hälsokost som kan användas i egenvård, vilket är en betydligt snabbare process.

Det kan också vara en vinst att använda hela den idealiska örten i ett te för att utnyttja de synergieffekter örtens olika substanser kan ha.
– Varje ört innehåller hundratals substanser. Därför kan flera effekter, som vi inte har överblick över, gå förlorade om vi bara använder extrakt av de verksamma substanserna.

Integrativ medicin fullt utvecklad i Vietnam
Enligt en analys av Världshälsoorganisationen, WHO, är Vietnam ett av få länder i världen som har fullt utvecklad integrativ medicin. Utövare av traditionella/komplementära metoder är officiellt registrerade och metoderna används på sjukhus och kliniker. 

Källa: WHO. Traditional Medicine Strategy 2002-2005.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida