Alternativmedicin

Nobelpristagare ger sig in i debatten om homeopati

Nobelpristagare ger sig in i debatten om homeopati
Homeopatiska läkemedel bygger på idén om att lika botar lika och att medlen får större effekt ju mer de späds ut. Arkivbild: Mostphotos

Flera svenska nobelpristagare och ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademin varnar riksdagen för att likställa homeopatiska produkter med läkemedel.

10 december 2015

Inom kort ska riksdagen fatta beslut om antroprosofiska homeopatiska produkter ska införlivas i den svenska läkemedelslagstiftningen. Vid årsskiftet upphör nämligen det undantag från lagstiftningen som antroposoferna haft sedan 1993.

Men att produkter som baseras på gamla myter och orimliga resonemang ska få kallas läkemedel är detsamma som att vilseleda patienter såväl som sjukvårdsutövare. Det skriver fyra svenska nobelpristagare och sju ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademien på DN debatt i dag.

I artikeln beskriver de utförligt varför homeopatiska produkter, som bygger på antagandet att en viss substans får ökad effekt om den späds ut väldigt väldigt mycket, i realiteten kan skada människor.

Att många upplever att de blir hjälpta av homeopatiska medel beror enligt forskarna så gott som alltid på placeboeffekten. Både den som ger medlet och den som tar det förväntar sig att det ska fungera, vilket det då upplevs göra.

Men i värsta fall kan placeboeffekten maskera en allvarlig sjukdom som då fortsätter och kan förvärras. Om det handlar om allvarligare sjukdomar som cancer kan placeboeffekten fördröja att patienter får adekvat diagnos och aktiv fungerande behandling.

Dessutom, skriver forskarna, vore det moraliskt tveksamt att på myndighetsnivå sanktionera vad man anser är osant.

Även Vårdförbundet har, precis som Läkarförbundet och Sveriges Farmaceuter, avstyrkt förslagen om att antroposofiska läkemedel skulle kunna införlivas i den svenska läkemedelslagstiftningen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida