Stick- och skärskador

Så ska stick- och skärskador minskas

Så ska stick- och skärskador minskas
Varje år inträffar tusentals stick- och skärskador i vården. Arkivbild: Mostphotos

Omkring 10 000 stick- och skärskador inträffar i vården varje år. Nu har fack och arbetsgivare tillsammans tagit fram ett verktyg för att minska skadorna.

Ett stick kan räcka för att blir smittad av infektioner som gulsot eller hiv. För att minska skadorna har arbetsmarknadens parter inom EU tidigare slutit ett avtal som har omvandlats till ett direktiv i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker.

– För att minska de här skadorna måste arbetsplatserna jobba målmedvetet med en tydlig strategi som innefattar att varje nivå i organisationerna gör sin del, säger Lisa Schmidt på IVL Svenska miljöinstitutet i ett pressmeddelande.

Enligt reglerna som infördes 2013 krävs mer förebyggande insatser för att minska stick- och skärskadorna. En av de viktigaste åtgärderna, vilket är en process som pågår i Sverige, är att gå över till stickskyddade vassa instrument.

Verktyg med råd och tips

Nu lanserar också Suntarbetsliv ett verktyg, Vasst och säkert, som ska hjälpa arbetsplatserna inom vården att klara de nya reglerna. Verktyget har tagits fram i samarbete med IVL Svenska miljöinstitutet och innehåller checklistor, tips och underlag för utbildning.

Vårdförbundet, Kommunal, Socialstyrelsen och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting finns bland dem som har varit med och utvecklat verktyget.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida