Recept får fart på stavandet

Bo har blivit 45 kilo lättare och Kajsas plågsamma huvudvärk försvann. Ett enkelt recept på fysisk aktivitet fick dem att ta tag i sin livssituation.

Jag hade väl tur som valde just stavgången. Fast i början var det svårt att komma i gång. Jag orkade ingenting, var överviktig, hade ont i knäna, vristerna och ljumskarna. I dag har jag inga krämpor alls.«

Klockan är strax efter tio på förmiddagen. Det är lite kyligt i luften men himlen är klarblå. Bo Sjöstedt och hans vänner i Korpens stavgångargäng har just påbörjat den timslånga promenaden genom Pildammsparken Malmö.

Liksom flertalet av de övriga deltagarna kom Bo Sjöstedt från början hit med ett gult recept i handen. Han vägde 135 kilo och led av kraftig sömnapné. Läkaren förfasade sig över hans livsstil och ordinerade motion. På ett av Malmös fysiotek fick han hjälp att välja motionsform och även diskutera sina matvanor.

– Vissa saker var lätta att berätta om, andra skämdes jag för. Som allt det goda jag slafsade i mig fast jag visste att det inte var bra. Jag kände mig som världens förbrytare.

Sedan dess har det gått ett och ett halvt år. I dag väger Bo 90 kilo, äter på regelbundna tider och mår som en prins. Minst en gång i veckan kommer han hit för att tillsammans med de andra stava sig fram genom parken.

Kerstin Alm, pensionerad sjuksköterska och den som leder gruppen, berättar att det är betydligt fler som fortsätter med stavgången än som slutar, när väl receptet har gått ut.

– Den sociala gemenskapen betyder mycket. Och att det är så kravlöst. Många har suttit ensamma hemma och inte riktigt vetat vad de ska ta sig för. När de har fått receptet har de börjat fundera.

En som har varit med länge är 75-åriga Kajsa Bjerstedt. Hon går längst fram i ledet, klädd i träningsoverall, keps och mörka solglasögon. Första gången hon kom hit var för fyra år sedan.

– Receptet kändes väldigt uppmuntrande. Jag förstod att det fanns en möjlighet att själv göra någonting.

I ett halvår hade hon lidit av ständig huvudvärk. Hon blev skickad mellan olika läkare men ingenting hjälpte. En sjukgymnast föreslog ett recept på motion.

– Jag nappade direkt. Två veckor senare försvann huvudvärken, säger Kajsa Bergqvist som stolt berättar att hon hittills har hunnit avverka inte mindre än 305 rundor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida