Rökrutorna tillbaka på Ystads lasarett

Rökrutorna tillbaka på Ystads lasarett

Nya sjukhusledningen svänger i frågan efter två år med rökförbud.

14 november 2014

Sedan januari 2012 har det rått totalt rökförbud inom hela sjukhusområdet i Ystad. Beslutet togs av den tidigare sjukhusledningen som ville garantera patienter och besökare en rökfri miljö. Men den nya sjukhusledningen har nu beslutat att återinföra speciella platser där man får röka utomhus.

– Det har lett till en negativ arbetsmiljö att det inte funnits några anvisade rökplatser. Människor har stått och rökt utanför entrén till sjukhuset och då har rökluften dragits in i ventilationssystemet, säger chefssjuksköterskan Elin Fahlström till Ystads Allehanda.

”Går inte i nuläget”

Så sjukhusledningen har resignerat inför verkligheten, även om man betonar att sjukhusets policy fortsatt är att försöka få både patienter och personal att sluta röka.

– Rökning är en viktig fråga men samtidigt ska vi förhålla oss till verkligheten. Man kan ha en strävan efter ett helt rökfritt område men vi ser i nuläget att det inte går. Att ha avgränsade platser är bättre än att människor ska stå och röka överallt, säger Elin Fahlström i Ystads allehanda.

Ystad var första och hittills enda sjukhus i Region Skåne som infört helt rökfritt sjukhusområde. Men tidigare i år infördes rökförbud inom hela sjukhusområdet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida