Salmonella kom från kryddmix

Salmonella kom från kryddmix
Mikroskopbild på en delad Salmonella-cell. Många arter kan orsaka en allvarlig magåkomma. Bilden är tagen med ett Atomic Force Microscope.

Tester bekräftar: krydda orsakade 95 fall av salmonella vid en restaurang på Öland. Kan även ligga bakom ytterligare fall runt om i Sverige.

Vårdfokus har tidigare berättat om det landsomfattande salmonellautbrottet, som sedan december 2014 drabbat minst 150 personer, varav 95 vid en restaurang på Öland. Flera har fått svåra diarréer och tvingats uppsöka sjukhusvård.

Två olika kryddmixer misstänktes kunna vara smittkälla. Nu bekräftar Folkhälsomyndighetens mikrobiologer att det är Iwi allkrydda, som säljs av bolaget Dimpex, som åtminstone orsakat fallen på Öland.

Fler kryddmixer inblandade

Det rör sig om en ovanlig typ av salmonella, som heter Salmonella Enteritidis 13a. Enligt Folkhälsomyndigheten är det därför troligt att liknande kryddblandningar orsakat de resternade, eller delar av, sjukdomsfallen inom det nationella utbrottet.

Under veckan drog bolaget Sevan tillbaka sin allkrydda. Detta efter positiva tester på en burk som hittats hemma hos en av de personer som insjuknat.

Det är ovanligt att orsaken till salmonellautbrott som är så geografiskt utspridd och långvarigt kan identifieras. I det här fallet behövde man testa många olika typer av livsmedel för att hitta orsaken till sjukdomen. Fallet med restaurangen på Öland, där många insjuknade på kort tid, ökade chanserna att hitta smittkällan.

”Ett detektivarbete”

– Det gör detta utbrott unikt: vi har kunnat ringa in problemet och därmed hindra att fler människor drabbas av sjukdomen. Vi har länge misstänkt att ett livsmedel med lång hållbarhet har orsakat utbrottet. I april började vi misstänka att det kunde röra sig om kryddor. Det har varit ett detektivarbete men vi är väldigt glada att vi verkar ha fått stopp på det här, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Ett normalt år rapporteras omkring 3 000 svenskar vara smittade med salmonella, varav ungefär en fjärdedel har smittats i Sverige. Sjukdomen smittar väldigt sällan mellan människor, utan det vanligaste sättet är via livsmedel. Men i majoriteten av fallen hittar man aldrig vad som orsakade sjukdomen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida