Sexmottagningar blir hbt-certifierade

Stockholms skolors ungdomsmottagning och Järva mansmottagning fick på onsdagen ta emot RFSL:s hbt-certifiering. - Det blir en trygghet för de som söker att veta att bemötandet kommer att bli bra, säger Alf Kronvall, ordförande för RFSL Stockholm.

11 mars 2009

Sedan tidigare har RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) hbt-certifierat Riksby vårdcentral i Stockholm och Rosenlunds vårdcentral i Jönköping.  I Stockholm finns också en beroendemottagning som håller på att hbt-certifieras. 

De två nya mottagningar som nu hbt-certifieras har stor betydelse, anser Alf Kronvall.

– Nu har unga män, och ungdomar över lag, åtminstone två mottagningar dit de kan gå och där man har förståelse för deras problematik.

Behov

Alf Kronvall anser att det faktum att de nya hbt-certifierade mottagningarna är öppna för en stor målgrupp även ger de sökande en möjlighet att vara mer ”anonyma”.

– På ett sätt kan det vara mer bekvämt att någonstans där personalen inte bara jobbar med väldigt, väldigt avgränsade områden som män som har sex med män eller kvinnor som har sex med kvinnor. Så har situationen sett ut tidigare, så de nya mottagningarna behövs verkligen.

Efterfrågan

Responsen från de arbetsplatser som genomgått utbildningen har, enligt Alf Kronvall, varit positiv. I dag finns det många arbetsplatser, både i Stockholm och i resten av landet, som står i kö för en utbildningsplats.

– Det är många som efterfrågar den här typen av utbildning. Personer på arbetsplatser som verkligen vill veta mer för att de känner att kunskapen inte riktigt räcker till, säger Alf Kronvall.

De arbetsplatser som genomgår utbildningen betalar för certifieringen. RFSL:s ekonomiska marginaler är dock små. 

– Det är knappt så att de utbildningar vi har haft hittills har gått ihop ekonomiskt. Men det här är någonting som vi är angelägna om ska utvecklas. Vi tror så mycket på det här projektet, säger Alf Kronvall.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida