Sörmlänningar som fyller jämnt erbjuds hälsotest

Sörmlänningar som fyller jämnt erbjuds hälsotest
Midjemått, vikt och bmi säger en del om hälsan. Arkivbild: Colourbox

Allt fler landsting satsar på förebyggande hälsokontroller.

Från årsskiftet blir alla sörmlänningar som under året fyller 40, 50 eller 60 år erbjudna ett hälsoprogram med provtagning, enkät och hälsosamtal. Förutom att upptäcka åkommor som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2 är tanken också att erbjuda stöd vid behov av livsstilsförändringar.

Personligt hälsosamtal

Vid provtagningen tas blodsocker- och blodfettsprov, man mäter blodtryck, längd, vikt och midjemått samt beräknar bmi, body mass index. Samtidigt får deltagarna en tid hos en distriktssköterska för ett personligt hälsosamtal.

Alla som deltar får också svara på en enkät med frågor om motions-, mat-, tobaks-och alkoholvanor, sömn, stress och livssituation. Enkätsvaren bildar en personlig hälsoprofil som blir utgångspunkten för det personliga hälsosamtalet.

Västerbotten var först

Flera andra landsting erbjuder liknande hälsoprogram. Till exempel infördes det i Västernorrland i början av 2012 och både Jönköping och Västmanland ligger i startgroparna.

Gävleborg har erbjudit sina 40-åringar hälsotest sedan 2001, i Östergötland bjuds ett antal slumpmässigt utvalda 40-70 åringar in, och i några av Norrbottens kommuner testas 30-åringar. Längst har dock landstinget i Västerbotten kommit, där började man med hälsotester redan 1985.

En avhandling från Umeå universitet har visat starkt stöd för att styra vården mot mer hälsofrämjande. Vårdförbundet har drivit frågan i många år och många anställda i vården vill arbeta mer sjukdomsförebyggande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida