Stärkta bevis för att motion är bra för patienter med cancer

Stärkta bevis för att motion är bra för patienter med cancer
Konditionsträning som jogging, promenader och cykling minskar tröttheten vid cancerbehandling enligt de vetenskapliga studier som finns. Arkivbild: Colourbox

Konditionsträning kan minska de biverkningar som ofta uppstår vid cancerbehandling. Det visar en genomgång av 56 studier som gjorts av Cochrane-institutet.

Senast det oberoende Cochrane-institutet gjorde en granskning av det vetenskapliga bevisläget för effekten av fysisk aktivitet för patienter med cancer var 2008. Nu har man återigen granskat de studier som finns, sammanlagt 56 stycken, och funnit att bevisen stärkts.

Hälften av studierna är gjorda på patienter med bröstcancer och visar att konditionsträning som promenader och cykling, minskar fatigue; den långdragna trötthet som påverkar hela kroppen både psykiskt och fysiskt även lång tid efter att behandlingen är avslutad.

– Eftersom fysisk aktivitet kan minska cancerrelaterad fatigue borde det ingå i behandlingsstrategin för att minska biverkningarna vid cancerbehandling, säger forskaren Fiona Cramp vid universitetet i Bristol, England, som har lett arbetet med rapporten.

Hon säger också att det behövs fler studier som visar hur mycket och vilken typ av träning som är lämplig vid olika slags cancer i olika stadier.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida