Unaids fördömer mord på transpersoner

Sedan slutet av november har minst sex transpersoner mördats i Honduras. Det rapporterar Unaids, FN:s organ för frågor som rör hiv och aids.

Motiven till morden är inte fastslagna, men Unaids uppmanar Honduras regering att vidta alla mått och steg för att se till att de blir grundligt utredda.  Honduras har i åtskilliga internationella och regionala resolutioner åtagit sig att skydda alla individers mänskliga rättigheter.

Välkomnar Unaids reaktion

Unaids stödjer Honduras trans-community och Redlactrans, det latinamerikanska nätverket för könsöverskridande personer, i deras kamp för att stoppa hot och våld mot transpersoner.

– All form av diskriminering, inklusive transfobi, blockerar tillgången till program för hiv-prevention och påverkar vårdkvaliteten för personer som lever med hiv, säger Michel Sidibé, förvaltningschef på Unaids.

På RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, välkomnar man Unaids fördömande.

Mord är inte ovanligt 

 – Mord på transpersoner är tyvärr inte ovanligt och förekommer över hela världen. Det är bra att en organisation som Unaids uppmärksammar detta, säger förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Hon berättar att organisationen Transgender Europe har ett pågående projekt som syftar till att dokumentera dessa mord globalt. 

– I deras dokumentation har Brasilien allra flest fall: 68 mord på transpersoner under 2009. I Europa nämns ofta Turkiet som ett av de värsta länderna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida