psykiatri

Vårdfokus krönikör får psykiatripris

Vårdfokus krönikör får psykiatripris
Pebbles Karlsson Ambrose får ikväll Psykiatrifondens anitstigmapris. Foto: Josefin Mirsch

Skribenten Pebbles Karlsson Ambrose har på ett nyskapande sätt motverkat fördomar om psykisk sjukdom. Ikväll prisas hon av Psykiatrifonden.

Pebbles Karlsson Ambrose bloggar på Vårdguiden 1177, skriver böcker om psykisk sjukdom och är krönikör i Vårdfokus. Hon får ikväll under en galamiddag ta emot Psykiatrifondens fördomspris. Det delas ut årligen och har tidigare gått till bland annat  
(H)järnkollsambassadörerna och Sofia Åkerman för hennes arbete för unga kvinnor som skadar sig själva.

– Jag är verkligen glad över priset. För att vi ska kunna öka kunskapen om psykossjukdomar behöver vi våga tala om dem, säger hon.

Pebbles Karlsson Ambrose jobbade tidigare i reklambranschen. När hon födde sitt andra barn fick hon sin första psykos. Hon trodde då att hon var buggad och förföljd. Sedan dess har hon varit akut sjuk vid ytterligare två tillfällen. Nu medicinerar hon med antipsykotiska och stämningsstabiliserande läkemedel och känner sig inte rädd för den egna sjukdomen.

– Men många friska är fortfarande rädda för psykossjuka och psykossjukdom. Det har blivit lättare att prata om annan psykisk sjukdom som utbrändhet. Men man kan inte sitta på en fikarast och berätta om en psykos.

Hon berättar rakt på sak om sin sjukdom.

– Hur ska man kunna informera om man inte får prata högt? Jag hör fortfarande röster men de har blivit lite trevligare med åren, säger hon.

Psykiatrifondens motivering till valet lyder: ”För att hon med stort mod och personligt engagemang har arbetat mot fördomar om psykisk sjukdom och för en modern psykiatri präglad av vetenskap och omtanke”.

Hennes böcker heter ”Jag vet inte var psykoser kommer ifrån” och ”Vid vansinnets rand” och stammar ur bloggen med samma namn på 1177 Vårdguiden. Hon skriver också krönikor i Vårdfokus, där hon berättar öppet om sin sjukdom.

– Jag är glad att jag får beskriva patientperspektivet för sjuksköterskor, det är särskilt viktigt i psykiatrin. Patienterna behöver få vara mer delaktiga i sin vård. Jag får chansen att delta i debatten om den framtida vården genom mitt skrivande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida