Vill förebygga bröstcancer hos kvinnor som har täta bröst

Vill förebygga bröstcancer hos kvinnor som har täta bröst
De vita områdena på mammografibilden visar bröstens täthet. Arkivbild: Colourbox

Tätheten är avgörande för risken att drabbas. Forskare bakom Sveriges största studie vill vässa screeningen.

Antalet fall av bröstcancer har ökat med 22 procent de senaste tio åren. Det går idag att avgöra hur stor risken är för den enskilda kvinnan. En avgörande faktor är hur täta brösten är.

Tätheten är den del av bröstet som består av körtlar och bindväv. På mammografibilden framträder den som vit, till skillnad från fettvävnaden i bröstet som är svart.

20 procent högre risk

Bland 40-åriga kvinnor har 20 procent så pass täta bröst att risken att drabbas av bröstcancer är fördubblad. Ändå undersöks de inte oftare än andra. Det vill Per Hall förändra. Han är professor i epidemiologi på Karolinska Institutet och ansvarig forskare för den stora bröstcancerstudien Karma.

– Screeningprogrammet behöver bli individualiserat. Idag bjuder vi in alla mellan 40 och 74 år, trots att vi kan identifiera kvinnor med hög risk. De behöver följas upp oftare med mammografi och kanske också med ultraljud, säger han.

Kardiologerna ligger före

Han menar att det är hög tid att börja förebygga bröstcancer. I dag satsas alla resurser på att upptäcka de tumörer som redan finns.

– Vi kan inte bara fortsätta att ta emot kvinnor som kommer in med en knöl i bröstet. Vi onkologer måste ta rygg på kardiologerna. De är framgångsrika med att identifiera riskfaktorer för stroke och hjärtinfarkt, och sedan börja behandlingen.

Beräkna risken

För att kunna förebygga bröstcancer behöver kvinnans risk att drabbas beräknas. Det går att göra genom att sammanställa information om livsstil, genetiska förändringar och den mammografiska tätheten.

– De med riktigt hög risk kanske ska erbjudas behandling. För det finns medicin som radikalt minskar risken för bröstcancer. Läkemedlet Tamoxifen sänker risken för friska med 40-60 procent. Nackdelen är biverkningarna. Vi startar i slutet av året en studie där lägre doser testas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida