hygien

Vinterkräksjukan är här

Vinterkräksjukan är här
Norovirus som ger vinterkräksjuka gömmer sig bland annat i damm på sjukhusen. Arkivbild: Mostphotos

Spridningen av vinterkräksjuka har tagit fart, enligt Folkhälsomyndigheten. Det här är något vi får leva med varje vinter — men visste du att dålig städning på sjukhusen ökar risken för att du blir smittad?

18 november 2016

När sökningarna på vinterkräksjuka blir allt fler, då vet Folkhälsomyndigheten att säsongen dragit igång på allvar. Ett annat sätt att mäta är inrapporterade fall från vården. De senaste veckorna har antalet fall ökat markant och ligger en bit över samma period förra året.

Det finns stora mängder norovirus överallt i patientsalarna när det pågår utbrott av vinterkräksjuka. På vissa ytor kan det vara lika mycket virus som i avföringsprover från smittade patienter.

– Det här är ett stort problem för sjukvården och personalen som är utsatta för en massiv smittorisk. På de värsta avdelningarna insjuknar varannan anställd.

Det säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, som forskar om hur patienter och personal smittas på sjukhusen vid utbrott av vinterkräksjuka.

I en tidigare artikel i Vårdfokus berättade han om hur kräkvirus gömmer sig i damm på sjukhusen. I samma artikel får du också veta vilka regler som gäller om du blivit smittad av kräksjuka på jobbet. Läs mer här.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida