global hälsa

Afrika förklaras fritt från polio

Afrika förklaras fritt från polio
En massiv vaccinationskampanj har utrotat polio från den afrikanska regionen. Här ges ett barn i Uganda vaccin. Foto: TT

Inga nya fall av polio har diagnostiserats i de afrikanska länderna sedan 2016. Nu har Världshälsoorganisationen, WHO, förklarat Afrika fritt från poliovirus.

Vaccination har lyckats utrota polio från nästan alla länder i världen. Nu återstår bara Afghanistan och Pakistan, där vaccinationskampanjer har svårt att nå ut, uppger Folkhälsomyndigheten.

Framgångsrik vaccinationskampanj

Ända in på 1980-talet ledde polio till att mer än 1 000 barn i världen dagligen drabbades av förlamning. 1988 startade en global vaccinationskampanj med målet att helt utrota sjukdomen, liksom man tidigare gjort med smittkoppor.

Vaccinationskampanjerna har varit mycket framgångsrika och sedan dess har antalet fall globalt minskat med 99,9 procent.

Inga fall i Sverige sedan 1977

I Sverige förekom polioepidemier med hundratals, ibland tusentals, fall varje år fram till 1957 då massvaccination mot polio inleddes. Poliovaccin ingår i barnvaccinationsprogrammet och vi har inte haft något fall i Sverige sedan 1977.

Polio är en virussjukdom som sprids via förorenat vatten och i mindre grad livsmedel. Det orsakar en tarminfektion som kan sprida sig till blodomloppet och nervsystemet. De flesta får en mild eller helt symtomfri infektion. Men en knapp procent drabbas av så kallad poliomyelit med förlamning, oftast av ett ben, men om andningsmuskulaturen drabbas är tillståndet livshotande.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida