Almedalen. Vrickningar, skrubbsår och stressade hjärtan

Almedalen. Vrickningar, skrubbsår och stressade hjärtan
Sjuksköterskan Marie Levin är ständigt redo med plåster. Ett par hundra blessyrer har blivit omplåstrade i Röda korsets tält under Almedalsveckan. Foto: Helena Mirsch

Högklackat är inte så bra på kullerstensgator och det går åt mycket plåster, berättar sjuksköterskan Marie Levin som arbetar ideellt för Röda Korset under Almedalsveckan.

Det är många som snubblar på kullerstensgatorna när de småspringer mellan seminarierna här i Visby. Sjuksköterskan Marie Levin har fått ta hand om både skrubbsår och vrickningar i Röda korsets första hjälpen-tält. 

– Men mest plåster går det åt till alla skavsår. De flesta har nog insett att högklackat inte är så lämpligt här i Visby, men när det är varmt och fötterna svullnar av allt gående och stående kan man få skavsår även i förståndiga skor, säger hon.

 Okej att inte föra journal

Marie Levin är pensionerad sjuksköterska från Stockholm, men brukar arbeta ideellt för Röda korset under Almedalsveckan. Men någon journal för hon inte.

 – Nej, våra jurister har sagt att det är okej för oss sjuksköterskor och läkare att göra det här, så vi får väl lita på det. Men det vore väldigt skönt om Socialstyrelsen kunde komma med ett klart och tydligt besked i den här frågan, säger hon.

Strid med Socialstyrelsen

Det var förra sommaren som Röda korset meddelade att man inte längre kunde låta sjuksköterskor, läkare och annan legitimerad personal arbeta inom första hjälpen-grupperna vid olika arrangemang. Orsaken var att Socialstyrelsen ställde krav på att Röda korset tog på sig ett vårdgivaransvar vilket skulle innebära att man blev tvungen att föra journal och utöva tillsyn.

Efter förhandlingar mellan Socialstyrelsens och Röda korsets jurister kom man dock till slut fram till att de legitimerade kunde fortsätta arbeta med första hjälpen eftersom det inte jämställs med sjukvård.

– Ett tag funderade jag på att be Socialstyrelsen att dra in min legitimation. För mig är det här jätteroligt och det känns bra att kunna göra en insats. Det skulle vara hemskt om jag inte kunde arbeta frivilligt bara för att jag har en legitimation som sjuksköterska, säger Marie Levin.

Hjärtbesvären till sjukhuset

Allvarligast under Almedalsveckan har varit några incidenter med personer som skrapats lätt av bilar och lastbilar i de trånga gränderna, men några riktigt allvarliga tillbud har Röda korsets första hjälpen-grupp inte behövt ta hand om den här veckan.

– Det är en del som frågar om råd för till exempel hjärtbesvär, men dem skickar vi vidare till sjukhuset, säger Marie Levin.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida