Forskning

Astmamedicin minskade risken för svår covid

Astmamedicin minskade risken för svår covid
Astmamedicin tycks kunna lindra sjukdomsförloppet vid covid-19. Arkivbild: Getty Images

Tidig behandling med det inflammationsdämpande ämnet budesonid, som vanligtvis används för att behandla astma och kol, tycks minska behovet av sjukvård hos personer med covid-19, visar en brittisk studie.

Det har länge diskuterats om patienter med kronisk andningssjukdom som astma och kol löper större risk för att drabbas av svår covid-19. Men i Storbritannien har det snarast visat sig vara tvärtom, denna grupp var underrepresenterad bland de patienter som togs in på sjukhus i början av pandemin.

Det fick en forskargrupp vid Oxford att fundera på om förklaringen kunde finnas i de mediciner som ofta används av astmatiker och kolpatienter. Forskarna riktade in sig på budesonid, en inhalationssteroid med antiinflammatoriska egenskaper som finns i bland annat pulmicort och symbicort.

Återhämtade sig snabbare

I en granskad studie som nyligen publicerades som preprint i The Lancet ingick 146 personer med covid-19. Ena halvan fick inom sju dagar från symtom börja inhalera pulmicort, den andra halvan hänvisades till febernedsättande läkemedel samt honung mot hostan. Under 28 dagar mättes bland annat feber och syremättnad.  

Resultaten visar att i gruppen som fick budesonid minskade den relativa risken att behöva sjukhusvård med 91 procent. Gruppen återhämtade sig också snabbare, både feber och andra ihållande symtom försvann i ett tidigare skede.

Behövs mer forskning

— Jag gläds åt att en relativt säker, allmänt tillgänglig och välstuderad medicin kan påverka det hårda tryck vi har under pandemin, säger studiens forskningsledare Mona Bafadhel, i ett pressmeddelande från Oxford.

Christer Jansson, professor inom lung- allergi- och sömnforskning vid Uppsala universitet, tycker att studien är intressant men att det är för tidigt att rekommendera användning på bred front.

— Det enda man kan säga emot studien är att den är väldigt liten, men det är erkänt duktiga forskare som genomfört den. Det är intressant forskning som är värd att följa upp, säger han till Aftonbladet.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida