Brittiska sjuksköterskor befarar ny sjukhusskandal

Brittiska sjuksköterskor befarar ny sjukhusskandal
Skandalen vid Staffordsjukhuset i nordvästra England chockade de ansvariga inom brittisk sjukvård - men lite tycks ha hänt efter det. Foto: TT

Nästan hälften befarar att tragedin då patienter vanvårdades till döds kan upprepas. Men de brittiska sjuksköterskorna vågar inte säga ifrån.

Strax före årsskiftet berättade Vårdfokus om ”skräckens sjukhus”, Stafford hospital i England där över 1 000 patienter vanvårdades till döds eftersom pengar blev viktigare än patienter.
Skandalen som chockade en hel nation ledde till flera statliga utredningar och hundratals krav på åtgärder.

Men det verkar som att det inte hänt särskilt mycket efter det, i alla fall om man lyssnar på sjuksköterskorna själva. Nästan hälften av de 3 000 som har intervjuats befarar en ny Staffordskandal på den egna arbetsplatsen, rapporterar tidningen Nursing Times. Och än värre – över hälften vågar inte vädra sin oro av rädsla för repressalier.

Slimmad personalstyrka

Undersökningen, som är den största som gjorts bland anställda i den offentliga brittiska vården, visar att många arbetsplatser har så slimmad personalstyrka att de balanserar på gränsen.

– Detta är en unik insikt hur det verkligen ser ut. Vad personalen berättar är att det är jäkligt tufft, säger Gail Adams på fackförbundet Unison.

Ingen lag om bemanning

Låg bemanning var en av förklaringarna när Staffordskandalen utreddes, ändå sade regeringen nej till att lagstifta om minimibemanning.

Undersökningen där 3 000 anställda har tillfrågats och som presenteras i dag visar att nästan inget har hänt. Hälften av sjuksköterskorna tar hand om åtta eller fler patienter.

– Ibland har vi så lite personal att det är farligt. Vi har samma situation som Stafford och jag tror inte att vi är ensamma, säger en av de intervjuade sjuksköterskorna.

I juni ska bemanningen på varje skift redovisas på en ny, nationell hemsida. Men detta har mött tvivel bland sjuksköterskorna som ifrågasätter hur användbara siffrorna är när inte antalet patienter redovisas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida