Brittisk vård dräneras på erfarna sjuksköterskor

På fyra år har 4 000 erfarna sjuksköterskor försvunnit från den brittiska hälso- och sjukvården.

I en rapport från Royal College of Nursing, RCN, varnas det för att hänsynslösa nedskärningar dränerar vården på värdefullt ledarskap, erfarenhet och specialistkompetens. Bland de motsvarande 3 994 färre erfarna heltidsanställda finns bland annat avdelningssjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och avancerade nurse practitioners.

Vårdens sätt att hantera personal med mångårig erfarenhet som om de vore utbytbara och göra sig av med dem som ett lätt sätt att spara pengar har enligt det brittiska sjuksköterskeförbundet, RCN, inneburit att kompetens och ledarskap gått förlorad när den behövts som bäst.

I RCN:s rapport betonas också slutsatserna i utredningen av Staffordskandalen, som Vårdfokus tidigare skrivit om. I den utredningen pekades särskilt på betydelsen av att ha erfarna sjuksköterskor i ledningen för vårdavdelningar för att motverka att kultur med dåligt bemötande av patienter uppstår.

RCN kritiserar också vården för att genom att placera erfaren personal på för låga lönenivåer förmedla att erfarenhet och ledarskap inte värderas.

– Sedan en tid berättar sjuksköterskor för oss om omorganisationer som i en oproportionerligt stor utsträckning siktar in sig på personal med chefs- eller specialistfunktioner. Det är förödande för all personal, säger doktor Peter Carter, RCN:s vd och generalsekreterare.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida