Förfalskade läkemedel ett hot mot vården

Allt oftare hittas förfalskade läkemedel i den legala distributionen. »Drabbas patienter i sjukvården kommer det att påverka förtroendet för hela vården«, säger Nimo Ahmed, på det brittiska läkemedelsverket.

Nu börjar förfalskade läkemedel leta sig in i den legala distribu­tionskedjan i stället för att som tidigare vara ett fenomen enbart på mer eller mindre obskyra webb­sidor. Det framkom på ett seminarium i Stockholm anordnat av Läkemedels­industriföreningen, Lif.

– 2007 var det värsta året hittills, säger Nimo Ahmed, chef för det brittiska läkemedelsverkets underrättelseavdelning.

Sedan 2004 har den genomfört nio indragningar av förfalskade läkemedel hos grossister eller på apotek i Storbritannien. Fyra av dem skedde förra året.

Det brittiska läkemedelsverket är en av mycket få godkännandemyndigheter i världen som själv bedriver sina utredningar och kan väcka åtal mot personer som bryter mot läkemedelslagstiftningen. I Sverige finns ingen sådan möjlighet utan landets skydd mot förfalskade läkemedel vilar på axlarna på två poliser, som dessutom ansvarar för kontrollen av handeln av olika illegala och legala substanser på Internet.

Förfalskade läkemedel i den legala distributionskedjan är ett mycket allvarligt problem, menar Nimo Ahmed. Helt vanliga patienter kan drabbas.

– Och det skulle kunna skada alla patienters förtroende för sjukvårdens säkerhet så att vissa undviker att ta sina mediciner av rädsla för förfalskningar, säger han.

Ännu har inga förfalskade läkemedel hittats på sjukhus, men väl på väg till sjukhus, och Nimo Ahmed säger att han skulle bli förvånad om det inte har förekommit, även om det inte har upptäckts.

– Vi har till och med hittat förfalskade läkemedel som var på väg in i en klinisk prövning, säger han.

Steve Allen är global säkerhetschef på läkemedelsföretaget Pfizer, det bolag som på grund av sitt populära impotensmedel Viagra sannolikt har varit mest utsatt för förfalskningar.

Men nu är det inte bara livsstilsläkemedel som förfalskas utan det drabbar, i princip, alla storsäljande läkemedel. Orsaken är att kriminella personer har upptäckt att det finns mer pengar att tjäna och straf­fen är betydligt lägre än vid till exempel narkotikabrott, enligt Steve Allen. Och en förfalskad tablett kan innehålla nästan vad som helst.

– Vi har hittat förfalskningar som innehåller både för lite och för mycket av den aktiva substansen, men även ingen aktiv substans alls, en helt annan aktiv substans eller ren narkotika – och dessutom en uppsjö av olika föro­reningar, säger han.

Han varnar för att den begränsade svenska kontrollen kan skapa en falsk trygghet.

– Sverige har ingen »drug squad« som jobbar med detta, ni har två poliser. Om ni skulle skrapa djupare under ytan på problemet är det ingen som vet vad ni skulle hitta, säger Steve Allen.

Och han får medhåll av Nimo Ahmed.

– När förfalskade läkemedel väl har tagit sig in i den lagliga distributionskedjan i ett eu-land kan de dyka upp var som helst inom unionen, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida