Gömda flyktingar får fri akutvård i Skåne

Gömda flyktingar som vårdas akut eller får annan omedelbar nödvändig vård i Skåne slipper betala för sig. Det beslutade den borgerligt styrda hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne i dag.

”Vi vill att våra medarbetare ska slippa göra några som helst bedömningar av patienten annat än de medicinska. Dennes eventuella betalningsförmåga får inte störa det behov av vård som föreligger”, säger nämndens ordförande Henrik Hammar (m) i ett pressmeddelande.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla personer som vistas i Sverige rätt till akut och omedelbar vård som inte kan anstå. Men gömda flyktingar, barn undantaget, får själva betala vad vården kostar, vilket kan handla om mycket stora summor.

Beslutet att låta gömda flyktingar slippa betala för vård väntas träda i kraft omedelbart efter att frågan har avgjorts av regionfullmäktige.

Ett liknande beslut togs i Västra Götaland 2006. På Sahlgrenska universitetssjukhuset får ingen patient som behöver akut eller omedelbart nödvändig vård avvisas för att pengar saknas.

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida