ICN 2011: Rwanda: det går att förändra – om kvinnor är med och leder

ICN 2011: Rwanda: det går att förändra – om kvinnor är med och leder
Jeannette Kagame berättade om hur Rwanda har lyckats förbättra människors hälsa, trots ett svårt utgångsläge. Foto: Kicki Engström

Mot alla odds har det av inbördeskrig så hårt drabbade Rwanda lyckats förbättra människors liv och hälsa. En avgörande faktor är att kvinnor nu är med och leder landet.

Det berättar presidentens fru, Jeannette Kagame, när hon som inbjuden håller en föresläsning under sjuksköterskornas världskongress på Malta.

Hon pratar inte om antal döda per tusen när hon berättar om arbetet för att minska mödradödligheten i Rwanda. Hon vill kunna föreställa sig varje kvinnas ansikte, säger hon, och berättar att i dag dör en kvinna var 36:e timma, mot åtta varje dag för tiotalet år sedan.

Leende film

Hon är minsann inte någon mans bihang. Jeannette Kagame framtonar som en synnerligen engagerad och ödmjuk kvinna inblandad i många av FN:s hälsoprogram. Innan hon börjar prata spelas en film upp på den stora scenens duk. Den visar idel glättigt leende rwandier som berättar hur bra allt har blivit.

Men de tre rwandiska kvinnorna – presidentfrun, en senator och en statlig rådgivare i sjuksköterske- och barnmorskefrågor – ler inte när de ser filmen på skärmen framför sig.

Hårt arbete 

Det är hårt arbete som har skapat förändringarna och en omskrivning av konstitutionen som tvingar landet att ha ett jämställt parlament. I dag sitter 48,9 procent kvinnor i parlamentet, det mest jämställda parlamentet i världen, enligt filmen.

Folkmord

Landet har verkligen fått arbeta sig upp från botten. Folkmorden på 800 000 tutsier 1994, och miljontals människor som drevs på flykt, rev sönder hela samhällsstrukturen. I mer än var tredje familj fick änkor själva försöka klara försörjningen.

Till det kom den enorma ökningen av hiv/aids som i världen fick sin topp 1996, hög mödradödlighet och ett berg av andra problem. Säg den som kan ha sett några ljusa moln på den himlen.

Firar sjuksköterskedagen

Men några kunde uppenbarligen det och i dag framhålls Rwanda som ett gott exempel när man räknar samman hur det går med milleniemålen – de åtta mål om bättre liv och hälsa i världen som FN satte upp vid millennieskiftet.

I skrivande stund är det 1 335 dagar 10 timmar 51 minuter och 10 sekunder kvar tills de ska vara uppnådda under 2015. Det kommer de knappast att vara, men med fler som har samma drivkraft som i Rwanda bör det i alla fall vara möjligt att nå långt.

Att sjuksköterskor har en stor del i förbättringarna är något som Jeannette Kagame framhåller. Rwanda har hittat en ett eget sätt att fira den internationella sjuksköterskedagen på, den 12 maj. Då lanseras en kampanj för att få fler gravida kvinnor att hivtesta sig och att vid behov medicinera mot sjukdomen så att inte barnet smittas – ännu några steg på vägen mot ett  bättre liv i Rwanda.
 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida