Inga ändrade rekommendationer efter ADHD-studie

Inga ändrade rekommendationer efter ADHD-studie
En dansk studie tyder på att barn till kvinnor som ätit värktabletter i form av paracetamol under graviditeten löper högre risk än andra barn att drabbas av ADHD. Arkivbild: Mostphotos

Fortfarande gäller rekommendationen att använda så lite läkemedel det går under graviditet.

En dansk studie har sett att barn till kvinnor som hade använt paracetamol under graviditeten löpte 13 – 37 procent högre risk att senare få diagnosen ADHD, medicinera mot ADHD eller ha ett ADHD-liknande beteende vid sju års ålder.

Ju längre mamman hade ätit värktabletterna desto större var risken. Studien omfattade totalt 64 322 barn födda 1996 till 2002 och deras mödrar. Den har publicerats i vetenskapstidskriften Jama Pediatrics och fick utredarna på Läkemedelsverket att hålla ett extra möte i dag för att diskutera slutsatserna.

Hans Sjögren, klinisk utredare på Läkemedelsverket säger till TT att studien är välgjord men att riskerna är låga och inte leder till att verket ändrar sina rekommendationer. Den europeiska läkemedelsmyndigheten ser redan över paracetamol och eventuella risker under graviditet och kommer att ta in studien i den granskningen.

– Men precis som förut gäller att är man gravid ska man använda läkemedel så lite som det överhuvudtaget går att göra, för det finns inga biverkningsfria mediciner.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida