Knapp majoritet fällde EU-resolution om sex och aborter

Knapp majoritet fällde EU-resolution om sex och aborter
Genom att hänvisa till närhetsprincipen kunde de konservativa i EU i dag fälla ett uttalande som var tänkt att stärka rätten till sexuell och reproduktiv hälsa. Arkivbild: Colourbox

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) är chockad över utgången.

Med sju rösters övervikt avvisade Europaparlamentet i dag ett uttalande som kräver omfattande sexualundervisning för flickor och pojkar, åtgärder för att förhindra oönskade graviditeter och en rättvis tillgång till preventivmedel och till säker och laglig abort.

–Det kommer aldrig att sluta upphöra att förvåna mig att det som tycks mest skrämmande och hotfullt för de konservativa är att kvinnor får rätt att bestämma över sina egna kroppar. Det här parlamentet är mer reaktionärt nu än någonsin, säger Cecilia Wikström.

Alternativ resolution

Det nedröstade betänkandet, som är ett uttalande, inte lagstiftning, var tänkt att stärka rätten till sexuell och reproduktiv hälsa i och utanför EU. Europaparlamentet skulle ha tagit ställning redan i oktober men då sändes det tillbaka till jämställdhetsutskottet.

Inför dagens omröstning hade den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP lagt en alternativ resolution som hävdade att närhetsprincipen skulle gälla. Den innebär att i frågor där EU inte ensam har beslutsrätten ska beslut fattas på lägsta möjliga effektiva nivå antingen nationellt, regionalt eller lokalt.

Unionen har inte med frågan att göra ansåg EPP och den resolutionen fick majoritet, 334 röster mot 327, med 19 nedlagda röster.

Chockad förslagsställare

– De konservativa har visat sina sanna ansikten i dag. Genom att gå samman med extremhögern har de öppnat en ny front mot EU:s grundläggande principer om människovärdet, frihet, jämlikhet och icke-diskriminering, sade den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Edite Estrela som låg bakom betänkandet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida