Kraftig kritik mot att abortmotståndare föreslås ansvara för EU:s hälsofrågor

Kraftig kritik mot att abortmotståndare föreslås ansvara för EU:s hälsofrågor
Tonio Borg anklagas för att vara abortmotståndare som homofob. Foto: Europeiska Unionens råd

Den militant ultrakonservativa Tonio Borg från Malta kan bli den som tar över som EU:s hälsokommissionär. Han har bland annat gjort sig känd som en fanatisk abortmotståndare och homofob . Flera europaparlamentariker ur olika läger är mycket kritiska mot hans kandidatur.

Hemma på Malta har Tonio Borg kampanjat för att få abortförbudet inskrivet i landets grundlag. Enligt maltesisk press är han öppet homofob och emot skilsmässor. Som inrikesminister fick han massiv kritik av både Europarådet, Amnesty och FN:s flyktingorgan för inhuman behandling av asylsökande.

Cecilia Wikström (FP) hör till kritikerna, bland annat för hans hårda syn på aborter och för att han inte vill arbeta mot diskriminering av homosexuella. För Carl Schlyters del (MP) handlar kritiken om Borgs syn på djurtransporter, tobaksdirektivet och genmodifierade grödor.

Europaparlamentets EPP-grupp, där moderater och kristdemokrater ingår, välkomnade däremot nomineringen i slutet av oktober. De hoppas att han snabbt ska kunna ta vid efter John Dalli som tvingades avgå förra månaden efter mutanklagelser.

Tonio Borg är kristdemokrat, Maltas utrikesminister och vice premiärminister. Han är nominerad som hälsokommissionär av sin regering.

I eftermiddag frågas han ut av Europaparlamentets miljöutskott och i nästa vecka röstar EU-parlamentet om hans kandidatur.

Svenska barnmorskeförbundet ska diskutera nomineringen i samband med förbundets styrelsemöte i morgon. Innan dess vill man inte uttala sig officiellt i frågan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida