Laval-domen kan leda till minimilöner i avtalen
Ett resultat av domen i Laval-målet kan bli att man måste införa minimilöner i alla svenska kollektivavtal om man vill skydda sig mot lönedumpning. Alternativet är att införa en reglering av minimilöner i svensk lag eller att kollektivavtalen upphöjs till lag. Inget av alternativen verkar vara aktuellt för svensk del.
EG-domstolen säger i sin dom att Lex Britannia, det tillägg till MBL som ger fackförbund rätt att kräva svenska kollektivavtal även av företag som har kollektivavtal i hemlandet, är diskriminerande för utländska företag.
En följd av domen kan bli att man måste införa minimilöner i fler kollektivavtal i Sverige. Vårdförbundet är ett av många förbund som inte har sådana i sina kollektivavtal. För Vårdförbundets del är filosofin är att lönerna ska vara individuella och sättas så nära verksamheten som möjligt.
– Domen ger Vårdförbundet anledning att diskutera frågan om minimilöner, säger Vårdförbundets jurist Jeanette Lindgren Dahlin.
När Sverige införlivade det så kallade utstationeringsdirektivet i svensk lag valde riksdag och regering att överlåta till parterna på arbetsmarknaden att reglera lönevillkor. En arbetsgivare kan då i många fall inte veta i förväg var miniminivån för lönerna ligger eftersom det är en förhandlingsfråga. Därför kan en utländsk företagare inte på förhand beräkna vilka kostnaderna blir.
Minimilöner i några avtal
Minimilöner finns bara i vissa kollektivavtal. Man kan säga att parterna i de fallen har medverkat till ett införlivande av utstationeringsdirektivet. Men minimilönerna i dessa avtal ligger oftast långt under de normala lönenivåerna.
För de förbund som inte har några minimilöner i sina kollektivavtal – Vårdförbundet är ett av dem – har det efter Laval-domen blivit mycket viktigt att hitta nya lösningar.
– Det har inte legat i Vårdförbundets eller arbetsgivarnas intresse att ha minimilöner i avtalen. De kan verka hämmande på löneprocessen och hindrande för löneutvecklingen, säger Jeanette Lindgren Dahlin.
Tillbaks till tarifflönerna?
Dessutom kan frågan komma upp om flera sorters minimilöner – en för nyutexaminerade, en annan för erfarna, en tredje för specialistutbildade.
– Frågan väcker tanken på det gamla tarifflönesystemet, funderar Jeanette Lindgren Dahlin.
Vårdförbundets avtal ger bättre villkor än lagen till exempel när det gäller arbetstid och semester. En minimistandard för arbetstid och semester finns redan reglerad i lag till skillnad från minimilöner – de finns som nämnts bara reglerade i vissa kollektivavtal.
– Men lönefrågan är kärnfrågan, säger Jeanette Lindgren Dahlin.
Hon är lite, men inte fullständigt förvånad över EG-domstolens dom.
– Risken att vi skulle hamna här har funnits hela tiden säger hon.