coronaviruset

Oro efter ytterligare fall av coronavirus

Oro efter ytterligare fall av coronavirus
Coronasmittan antas ha samband med en matmarknad i Wuhan. Foto: Getty Images

UPPDATERAD Tre personer har dött och mer än 200 personer i Kina har smittats av en ny form av coronavirus som kan spridas mellan människor. Risken för att smittan sprids till Sverige bedöms som låg, men vården uppmanas att vara vaksam.

20 januari 2020

Den nya varianten av coronavirus som spritts i Kina har hittills resulterat i tre dödsfall och 200 insjuknade som fått luftvägssymtom, feber och hosta. Av dessa identifierades 139 fall under den gångna helgen.

Källan till smittan har ännu inte identifierats, men utbrottet tros ha börjat på en marknadsplats i staden Wuhan i östra Kina. Nu har fall rapporterats även i Peking i norr samt i provinser öster och söder om Wuhan. Dessutom har två sjukdomsfall identifierats i Thailand, ett i Japan och ett i Sydkorea.

Många fler kan ha smittats

Det anses nu bevisat att viruset kan spridas från människa till människa, enligt uppgifter från Kinas folkhälsomyndighet, rapporterar nyhetsbyrån AFP på måndag eftermiddag.

Enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London, som publicerades i fredags, kan så många som 1 700 personer ha smittats.

Utbrottet har väckt obehagliga minnen från Sarsepidemin – även det ett coronavirus – i början av 2000-talet som krävde mer än 750 människoliv, främst i asiatiska länder.

— För att det ska bli stora utbrott krävs att viruset är bra på att sprida sig från människa till människa. Så verkar det inte vara i det här fallet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Vaksamhet i sjukvården

WHO har inte utfärdat några särskilda rekommendationer för resenärer, men personer som besökt Wuhan och upplever hosta och feber uppmanas söka vård. Även sjukvården ombeds vara uppmärksam.

– Att sjukvården runt om i världen är observant är viktigt både för att upptäcka eventuella nya fall, minska risken för smittspridning och öka kunskapen om viruset, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen men bedömer risken för fall i Sverige som mycket låg. I de fall personer som besökt Wuhan kontaktar sjukvården med luftvägssymtom, feber och hosta har Folkhälsomyndigheten möjlighet att utföra diagnostiska analyser för att upptäcka det aktuella coronaviruset.

Uppdaterat måndag kväll 20 januari med uppgift om smittväg.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida