Portugals regering fälld för avvisning av ”abortbåt”

Att med krigsfartyg hindra Women on Waves fartyg att nå Portugal var ett brott mot artikeln om yttrandefrihet i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Det konstaterar Europadomstolen dit organisationen Women on Waves och två portugisiska systerorganisationer anmälde den portugisiska regeringen.

Det var 2004 som den holländska organisationen begav sig till Portugal med sitt fartyg Borndiep. Avsikten var att informera om de konsekvenser illegala aborter leder till, sprida kunskap om sexuell hälsa, och driva på en förändring av landets restriktiva abortlagar.

Organisationen har gjort liknande resor till Polen och Irland. Där har man också tagit med sig kvinnor som har önskat abort ut på internationellt vatten där de har fått hjälp med läkemedel för medicinsk abort.

Fram till 2007 då abort blev tillåtet var Portugal det enda land i EU som aktivt förföljde kvinnor och läkare för illegala aborter.

Den aktuella dagen förbjöd Portugals försvarsminister fartyget tillträde till portugisiskt vatten. Ministern sände till och med ut två krigsfartyg för att bevaka skeppet ett dygn medan det flöt på internationellt vatten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida