Regeringen vill skicka vårdpersonal till eboladrabbade områden

Socialstyrelsen får uppdraget att underlätta insatserna.

Läkare utan gränser och flera tunga experter har tidigare krävt att regeringen tar sitt ansvar för att skicka svensk sjukvårdspersonal till Västafrika. Som det sett ut hittills har i princip allt ansvar legat på frivilligorganisationer.

I dag kom svaret från regeringen. Socialstyrelsen får i uppdrag att genomföra insatser för att underlätta för svensk sjukvårdspersonal att åka. 

Socialstyrelsen ska även samordna de insatser som behövs för att vid behov evakuera svensk sjukvårdspersonal som blir eller misstänks ha blivit smittade av ebola.

– Att vi kan erbjuda medicinsk evakuering från de drabbade områdena är en förutsättning för att rekryterad personal till hjälpinsatserna ska känna trygghet, säger folkhälso- och sjukvårdsministern Gabriel Wikström.

I går blev förberedelserna av det svenska Herculesplan som ska kunna evakuera patienter från Västafrika klara. Vid en eventuell insats kommer transportflygplanet att ta med sig landets enda specialutrustade ambulans för transporter av högisoleringspatienter.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida