Riskerna för barnen vid IVF har minskat radikalt

Riskerna för barnen vid IVF har minskat radikalt
Genom att bara använda ett ägg vid provrörsbefruktning har riskerna minskat. Arkivbild: Mostphotos

Risken för att födas för tidigt, att väga för lite, och att dö i magen har sjunkit betydligt de senaste 20 åren, visar den största studien hittills.

De stora förbättringarna i överlevnad och födelsevikt för barn födda efter provrörsbefruktning i Norden de senaste 20 åren har flera förklaringar, enligt forskarna.

Både laboratorieteknikerna och kunskapen har blivit bättre, men den främsta anledningen är att färre embryon implanteras idag.

92 000 förlossningar granskade

– Genom att bara överföra ett embryo undviker vi inte bara flerbörder och alla de problem som är associerade med sådana graviditeter och förlossningar, det resulterar också i friskare barn, säger Anna-Karina Aaris Henningsen till TT.

Hon arbetar på Rigshospitalet och är en av forskarna bakom studien som publiceras i Human Reproduction.

De nordiska forskarna har ganskat 92 000 förlossningar efter IVF-behandling i Sverige, Danmark, Finland och Norge mellan 1988 och 2007. Knappt 30 000 av barnen var tvillingar.

Halverad risk för fosterdöd

Risken att födas för tidigt har sjunkit från 13 procent mellan åren 1988 och 1992 till 8 procent mellan 2003 och 2007. För andra barn ligger risken på 5 procent.

  • Risken för fosterdöd har minskat från 0,6 till 0,3 procent.
  • Död under det första levnadsåret har minskat från 1 procent till 0,3, vilket är i princip lika lågt som för andra barn.

IVF

  • Varje år föds ungefär 3 500 barn i Sverige efter IVF.
  • Det motsvarar mer än 3 procent av alla nyfödda.
  • I dag finns cirka 50 000 provrörsbarn i Sverig

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida