rättsligt

Seriemördande sjuksköterska i ny rättegång

Seriemördande sjuksköterska i ny rättegång
Den tyska sjuksköterskan i domstolen i Oldenburg på tisdagsförmiddagen. Foto: TT

Den tyska sjuksköterskan är tidigare dömd för mord på sex patienter. Nu åtalas han för ytterligare 99 mord, men utredarna tror att han kan ha tagit livet av så många som 200-300 patienter på sjukhusen där han arbetade.

I dag inleds den tredje rättegången mot den tidigare sjuksköterskan. Om han döms blir han den värsta seriemördaren i tysk kriminalhistoria. Under den första rättegångsdagen erkände sjuksköterskan att han har begått de mord han nu står åtalad för.

Hur många mord det egentligen är blir förmodligen aldrig helt uppklarat, men utredarna tror att det handlar om mellan 200 och 300 människor, skriver tyska tidningen Spiegel.

Pågick under fem år

Offren var mellan 34 och 96 år och vårdades av sjuksköterskan på sjukhusen i Oldenburg och Delmenhorst där han arbetade som sjuksköterska under åren 1999-2005. Det första mordet begick han i februari 2000 när han varit anställd i ett halvår.

Trots att sjuksköterskan med tiden kom att förknippas med allt fler dödsfall på sjukhuset i Oldenburg och trots att det fanns kritik mot honom både från kolleger och ledning så inleddes aldrig någon utredning utan han kunde i stället påbörja en ny anställning med hjälp av goda referenser, på sjukhuset i Delmenhorst.

Ville återuppliva patienter

Nu står han åtalad för att ha tagit livet av minst 35 patienter i Oldenburg och minst 64 i Delmenhorst. Om motivet säger utredarna att det handlade om att sjuksköterskan drevs av både tristess och fåfänga. Därför injicerade han överdoser av hjärtmediciner. Inför sina kolleger ville han visa hur duktig han var i konsten att återuppliva patienter. Något som dock inte alltid lyckades.

En psykolog som undersökt sjuksköterskan menar att dödandet inte var målet utan att han upplevde tillfredsställelse av att lyckas återuppliva en patient.

Läs också: Tecknen som kan avslöja om en sjuksköterska är seriemördare

Debatt om patientsäkerheten

Fallet med den seriemördande sjuksköterskan har också skapat en debatt om patientsäkerheten på tyska sjukhus. Lagar, rapporteringssystem och läkemedelsrutiner har skärpts. Dessutom pågår en utredning om klinikernas ansvar och fyra personer på ledningsnivå riskerar att ställas till svars för att de underlåtit att handla när misstankar mot sjuksköterskan uppstod.

Källor: Spiegel, TT, AFP

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida