Sjuksköterskor från EU får inte svensk legitimation i tid

Sjuksköterskor från EU får inte svensk legitimation i tid
Många sjuksköterskor från andra EU-länder söker svensk legitimation. Socialstyrelsen har svårt att hinna med alla ansökningar. Arkivbild: Colourbox

Under det senaste halvåret har minst 670 EU-medborgare ansökt om att få svensk sjuksköterskelegitimation. Socialstyrelsen hinner inte med.

Med tanke på den sjuksköterskebrist som råder i Sverige har SVT Rapport bett Socialstyrelsen ta fram uppgifter på hur många sjuksköterskor i EU som på senare tid sökt svensk legitimation. Under en 18-månadersperiod, fram till början av juli i år, kom det in 670 ansökningar.

Men alla har inte fått sin legitimation i tid. Enligt EU:s direktiv och svensk lag får det ta max tre månader för Socialstyrelsen att komma fram till beslut om svensk sjuksköterskelegitimation för en EU-medborgare, efter det att en komplett ansökan inkommit. Om den inte är komplett måste Socialstyrelsen begära in det som saknas inom en månad.

Bryter mot EU-direktiv

De tidsgränserna har Socialstyrelsen inte alltid lyckats hålla. Enligt tv-inslaget har Socialstyrelsen i dagsläget minst 16 ärenden liggande som inte uppfyller tidsramen på tre månader.

I programmet intervjuas en lettisk sjuksköterska som ännu efter sex månader inte fått svar från Socialstyrelsen. Hon har sagt upp sig från sitt jobb på en intensivvårdsavdelning i Riga för att plugga svenska och hade räknat med att efter tre månader kunna börja arbeta i Sverige. Nu går hon sysslolös.

Inte först gången

Socialstyrelsen lovar bot och bättring, men det är inte första gången som myndigheten kritiseras för sena handläggningstider. Tre år i rad – 2010, 2011 och 2012 – har Socialstyrelsen kritiserats av justitieombudsmannen för att inte ha gett utländska läkare och tandläkare svensk legitimation i tid.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida