Sjuksköterskor utreder pedofilanklagelserna mot BBC-profilen

Sjuksköterskor engageras nu i de utredningar som det brittiska hälsodepartementet startat om de sexuella övergrepp mot barn som den avlidna BBC-profilen Jimmy Savile misstänks ha begått.

Utredningarna omfattar alla de sjukhus Jimmy Savile besökt som volontär eller för att samla in pengar från 1960-talet till sin död 2011. Ett utredningsteam består av tre chefssjuksköterskor som kommer att fördjupa sig i det som hänt på undervisningssjukhuset Leeds Infirmary i Leeds.

Ett team undersöker övergrepp på det rättspsykiatriska sjukhuset Broadmoor där mer än hundra före detta anställda kommer att intervjuas.

Dessutom undersöker ett tredje team Saviles samröre med Stoke Mandeville Hospital i Buckinghamshire. Också i det teamet ingår en chefssjuksköterska, rapporterar Nursing Standard.

Som Vårdfokus kunde berätta i november slog en sjuksköterska i ledande ställning larm om Jimmy Savile, redan i början av 1990-talet utan att få gehör. Först drygt ett år efter den kände BBC-profilens död började vittnesmål om övergepp strömma in till polisen.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida