attacker mot sjukhus

Sjukvården måltavla i Syrien

Sjukvården måltavla i Syrien
Anna Sjöblom är sjuksköterska och har själv arbetat med flyktingmottagandet i norra Grekland. Foto: Läkare utan gränser

Gårdagens bombdåd mot ett sjukhus i Aleppo är en av flera attacker mot sjukvårdsinrättningar under en vecka i Syrien, rapporterar Läkare utan gränser.

Natten till onsdagen totalförstördes Al Quds-sjukhuset i staden Aleppo. Minst 14 människor dödades i attacken. Bland offren fanns sex anställda på sjukhuset, varav en barnläkare som kan ha varit den sista som fanns kvar i staden.

På Al Quds-sjukhuset fanns en pediatrisk klinik dit sjuka barn i staden i huvudsak hänvisats. Åtta läkare och 28 sjuksköterskor arbetade på sjukhuset, som hade 34 bäddplatser.

Antalet offer maximeras

Enligt Läkare utan gränser har flera sjukvårdsinrättningar attackerats under den sista veckan och organisationen fördömer dådet mot sjukhuset.

Läkare utan gränser stöttar flera sjukhus med bland annat material och löner till personalen, däribland Al Quds-sjukhust. De har ingen internationell personal på plats i Aleppo.

Anna Sjöblom, sjuksköterska och medicinisk humanitär rådgivare på organisationen menar att det har skett en normalisering av attacker mot sjukvården, även i konflikter i andra delar av världen.

– Vi ser ett skrämmande mönster där antalet offer maximeras genom att byggnader intill sjukhus attackeras först. När sedan skadade och sjukvårdspersonal tar sig till sjukhuset utsätts detta för en attack och antalet offer ökar.

Stor otrygghet

När sjukhus attackeras ökar belastningen på de redan hårt pressade sjukvårdsinrättningar som finns kvar i Aleppo.

– Sjukvårdspersonal har dödats, andra har flytt landet. Om man inte ens kan känna sig trygg när man söker vård, eller som sjukvårdsarbetare, under ett pågående krig hur desperat är inte läget då?  Nu måste det nationella samfundet sätta ner foten och kräva att de stridande parterna respekterar krigets lagar, som att säkra att sjukvårsintättningar blir fredade zoner, säger Anna Sjöblom.

Läkare utan gränser i Syrien

  • Driver sex vårdinrättningar i Syrien.
  • Stödjer över 150 sjukhus i landet med material, läkemedel och bränsle.
  • Finansierar även sjukvårdspersonalens löner
  • Bidrar med teknisk och medicinsk rådgivning.

Fakta: Läkare utan gränser

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida