Skrivning om sexuell läggning struken i FN-resolution

Skrivning om sexuell läggning struken i FN-resolution
– Det är skrämmande att FN ligger så oändligt långt efter i HBT-frågorna, säger Erik Ullenhag.

I går kväll tog FN:s generalförsamling bort skrivningen om sexuell läggning i den enda resolutionen antagen i FN:s generalförsamling som uttryckligen nämner just sexuell läggning. Skrämmande, tycker statsrådet Erik Ullenhag (FP).

Resolutionen handlar om utomrättsliga avrättningar. Medlemsländerna uppmanas att skydda sina medborgare och snabbt undersöka alla utomrättsliga avrättningar som begås av en rad skäl som räknas upp i resolutionen.

För två år sedan togs sexuell läggning  med i uppräkningen, då Sverige förhandlade resolutionen. På initiativ av OIC, Organisation of the islamic conference, och med stöd av den afrikanska gruppen, ströks jut det skälet ur dokumentet i går kväll.

– Det är skrämmande att FN ligger så oändligt långt efter i HBT-frågorna. Varje dag kränks och förtrycks HBT-personer runt om i världen. Även i Sverige har vi mycket kvar att göra men vi har ändå nått stora framsteg. I FN kan frågorna nu inte ens nämnas, säger statsrådet Erik Ullenhag (FP), som ansvarar för HBT-frågor, i ett pressmeddelande från regeringen. 

När hänvisningen till sexuell läggning infördes var det en första framgång för Sverige  i arbetet med att driva mänskliga rättigheter för HBT-personer.

– Nu är FN tillbaka på ruta ett igen. Den svenska regeringen kommer fortsatt driva på i HBT-frågor nationellt och internationellt, säger Erik Ullenhag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida