Snabb ökning av svenskar som smittas med hepatit B i Turkiet

Snabb ökning av svenskar som smittas med hepatit B i Turkiet
Antalet svenskar som smittas med hepatit B vid resa till Turkiet har ökat kraftigt de senaste åren. Foto: Colourbox

Alltfler svenskar smittas med hepatit B vid besök i Turkiet. Förra året smittades 59 svenskar, enligt uppgifter från Smittskyddsinstitutet. Ökningen under de senaste fem åren är över 50 procent. Också den allvarliga fästingburna sjukdomen Krim-Kongo sprider sig i Turkiet.

Hepatit B är en farlig leversjukdom som kan leda till levercancer om den övergår i ett kroniskt tillstånd. Hepatit B sprids via blod eller sexuellt umgänge.

Hepatit A, eller epidemisk gulsot, sprids främst genom mat och dryck. Den är inte lika allvarlig som hepatit B. I Turkiet drabbades fyra svenskar under förra året – sannolikt ett reslutat av att det är betydligt vanligare att vaccinera sig mot epidemisk gulsot än mot hepatit B, även om det finns vaccin mot båda.

54 dog i Krim-Kongo

Under förra året dog 54 personer i Turkiet i den fästingburna sjukdomen Krim-Kongo.

Krim-Kongo sprids av fästingar av arten Hyalomma. Förloppet liknar delvis ebola, med hög feber, illamående och blödningar i inre organ. Ju längre fästingen har suttit på kroppen, desto allvarligare blir symptomen. Dödligheten kan vara så hög som 50 procent.

Risken för att svenska turister i Turkiet ska drabbas är inte särskilt stor. Däremot kan turkiska emigranter som är på besök i hembyn drabbas.

Det finns inget vaccin mot Krim-Kongo, utan det gäller att vara uppmärksam och ta bort de fästingar som hamnar på kroppen så fort som möjligt. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida