Svenska sjuksköterskor i Norge förlorar tusenlappar på oljepriset

Svenska sjuksköterskor i Norge förlorar tusenlappar på oljepriset
Svenska sjuksköterskor som tillfälligt jobbar i Norge har förlorat tusenlappar på att den norska kronan blivit svagare.

Men fortfarande lönsamt jobba på andra sidan gränsen.

23 januari 2015

En bidragande orsak till att svenska sjuksköterskor som arbetar i Norge tjänat så mycket mer än här hemma är att den norska kronan länge varit betydligt mer värd än den svenska.

Som starkast var den under finanskrisen 2009, då en norsk krona var värd hela 30 procent mer. För en sjuksköterska som tjänade 35 000 norska kronor i månaden och sedan växlade dem till svenska blev lönen hela 45 500.

8 000 kronor mindre

Men i höstas började plötsligt oljepriserna i världen falla, vilket drabbat Norge hårt. I december gick för första gången på 14 år den svenska kronan om den norska. Sedan dess har den norska kronan återhämtat sig något. I dag är den sju procent mer värd, vilket innebär att den som tjänar samma som ovan nu får 8 000 kronor mindre i svenska pengar jämfört med för fem, sex år sedan.

Högre löneläge

Men även om den svenska och norska kronan skulle vara lika mycket värda skulle det löna sig att arbeta i Norge, eftersom lönerna fortfarande är så pass mycket högre än i Sverige. I Oslo är exempelvis den lägsta ingångslönen för sjuksköterskor utan specialistutbildning cirka 30 000 norska kronor, vilket med dagens kronkurs är detsamma som 32 100 kronor i Sverige.

Förutsättningen för att det ska löna sig är dock att man fortfarande bor kvar och spenderar sina pengar i Sverige, eftersom allt är så mycket dyrare i grannlandet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida